Guvernul grec a pus la punct o serie de propuneri destinate să reducă influenţa creşterii explozive a preţurilor la gaze naturale asupra preţurilor la energie electrică, transmite Bloomberg.
Preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale s-au multiplicat de cinci ori în ultimele 12 luni, ceea ce a scumpit şi energia electrică şi a determinat guvernele din Europa să încerce să reformeze aşa-numita politică a „costului marginal”, pe bază căreia se stabilesc preţurile la electricitate.
Pe piaţa europeană, preţul la electricitate se stabileşte pe baza principiului „costului marginal”, care presupune că preţul de referinţă este preţul ultimei capacităţi de producţie utilizate pentru echilibrarea reţelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.
Potrivit unui document consultat de Bloomberg News, conform planurilor Guvernului de la Atena, electricitatea produsă din surse regenerabile, în hidrocentrale şi centrale nucleare, va fi regrupată într-o categorie distinctă iar pentru electricitatea produsă din combustibili fosili, preţul va fi stabilit separat. Propunerea va duce la venituri mai mici pentru energia curată, ca urmare a unor costuri de producţie mai mici.
„Aceasta ar putea asigura o reducere cu aproximativ 50% a preţurilor la electricitate, având în vedere că sursele precum gazele naturale au o pondere de doar o treime din mixul energetic, o pondere care va continua să scadă pe măsură ce tranziţia energetică va accelera”, se arată în documentul consultat de Bloomberg.
Guvernul de la Atena trebuie să găsească modalităţile prin care reducerea de preţuri să se regăsească în facturile consumatorilor iar diminuarea influenţei exercitate de preţul gazelor naturale asupra preţurilor la electricitate ar fi de ajutor.
Prima categorie va furniza aproximativ două treimi din cererea de electricitate la un cost mai mic, în timp ce a doua categoria va furniza restul, ceea ce va duce la scăderea preţului general al electricităţii. Costul mediu al producţiei de electricitate este cu până la 60% mai mic decât preţul de pe piaţă, susţine Guvernul de la Atena.
Propunerea Greciei a fost comunicată şi restului statelor UE înaintea reuniunii miniştrilor europeni ai Energiei, care ar urma să cadă marţi de acord asupra unor planuri privind reducerea consumului de gaze dar vor discuta de asemenea şi despre viitorul aprovizionării cu energie al blocului comunitar.
Bloomberg precizează că autorităţile din Marea Britanie au şi ele în vedere o serie de propuneri similare în procesul de reformă a pieţei electricităţii. De asemenea, Spania şi Portugalia au plafonat preţul gazelor, în încercarea de a limita costurile pentru consumatori. AGERPRES