AUR solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în cazul ordonanţei privind modificarea Codului fiscal

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze instanţa de contencios constituţional în legătură cu neconstituţionalitatea Ordonanţei Guvernului nr. 16/2022 privind modificarea Codului fiscal, reproşând faptul că actul normativ creează premisa unor discriminări între contribuabili.

„Modificările aduse regimului de impozitare a microîntreprinderilor creează premisa unor discriminări între contribuabili. De asemenea, ordonanţa conţine reglementări neconstituţionale care vizează situaţia angajaţilor cu contract de muncă cu timp parţial. Concret, Guvernul a stabilit sarcini fiscale pentru angajaţii care lucrează part-time fără a ţine seama de veniturile lor efective. Într-o perioadă de crize suprapuse, să faci aşa ceva înseamnă o ticăloşie fără margini. Cerem Avocatului Poporului să intervină şi să sesizeze CCR”, a declarat preşedintele AUR, George Simion, potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.

Liderul grupului AUR din Senat, Claudiu Târziu, a afirmat, la rândul său, că ordonanţa a fost adoptată într-o manieră care „doar mimează” legalitatea.

„În ciuda faptului că reglementează un domeniu vital pentru societatea românească, mai exact politica fiscală a statului român, ordonanţa a fost adoptată într-o manieră care doar mimează legalitatea. Astfel, ordonanţa are la bază o motivare incompletă, deoarece unele reglementări sunt lipsite de orice analiză de impact ori justificare, chestiune dublată de lipsa conformităţii obţinerii avizelor necesare pentru promovarea proiectului de act normativ, iar reglementările care sunt ‘motivate’ sunt lipsite de claritate, precizie şi previzibilitate. Prin această ordonanţă scrisă pe genunchi, Guvernul Ciucă şi-a bătut joc de români”, a susţinut Târziu. AGERPRES