Autoritățile din R. Moldova vor coordona măsuri de raționalizare a resurselor de apă

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului a desfășurat ieri o ședință de lucru cu reprezentanții mai multor instituții de stat pentru a coordona măsurile ce urmează să fie întreprinse pentru raționalizarea, menținerea și protejarea apei în perioada secetei hidrologice, transmite MOLDPRES.

„Temperaturile neobișnuit de ridicate şi lipsa precipitațiilor au dus la o adevărată criză de apă în multe zone din Europa, inclusiv în Republica Moldova. Drept rezultat, ne confruntăm cu o secetă hidrologică gravă. Prin urmare, resursele de apă devin din ce în ce mai prețioase, ele trebuie protejate prin raționalizare şi, după caz, aplicarea unor măsuri de restricționare a consumului de apă”, indică Ministerul Mediului.

În perioada declarată ca stare de secetă, se recomandă economisirea la maxim a resurselor de apă, utilizarea metodelor alternative de stocare și recirculare în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), precum și în sectorul industrial sau agricol.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, până la sfârşitul lunii iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți din stânga fluviului Nistru) și va constitui: în r. Nistru -30-40% din valorile medii multianuale lunare (Cod Galben); în r. Prut – 15-30% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu); în râurile mici – 10-20% din valorile medii multianuale lunare (Cod Portocaliu), iar pe unele râuri mici – 0-10% din valorile medii multianuale lunare (Cod Roșu).

În același timp, unele sectoare ale râurilor Delia, Nârnova, Sărata, Tigheci, Soloneț, Cogâlnic, Cula, Cușmirca, Bâcovăț, Lunga, Lunguța, Salcia Mare, Cahul sunt secate. Printre țările care deja au introdus restricții la utilizarea apei sunt Italia, România, Spania, Portugalia etc.

Foto: ecopresa.md