Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei (World Hepatitis Day), joi, 28 iulie, la sediul companiei LEIER, din Calea Chișinăului nr. 176, va avea loc o conferință dedicată acestui eveniment.
“Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei este marcată anual la data de 28 iulie, pentru a spori conştientizarea privind hepatita virală, inflamaţie a ficatului care provoacă o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancerul de ficat. Compania LEIER este partenerul nostru la acest eveniment. Începând cu ora 10.00, organizăm o campanie de testare în rândul salariaților acestei companii (în cabinetul medical al companiei) și în rândul populației, de la firmele din proximitate și din localitatea Tomești (spațiu amenajat pe esplanada companiei LEIER). Testarea populației va avea loc până la ora 18.00”, a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan, managerul acestui proiect.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei (World Hepatitis Day) este marcată în fiecare an la 28 iulie, pentru a crește gradul de conștientizare a hepatitei virale, care provoacă inflamația ficatului care duce la boli severe și cancer hepatic. Eforturile globale prioritizează eliminarea infecțiilor cu hepatită B, C și D. Spre deosebire de hepatita virală acută, aceste trei infecții provoacă hepatită cronică care durează câteva decenii și culminează cu peste un milion de decese pe an, din cauza cirozei și a cancerului hepatic.
“Deși avem cunoștințe despre virușii hepatitici și instrumente pentru a diagnostica, trata și preveni hepatita virală cronică, aceste servicii nu sunt adesea la îndemâna comunităților și sunt disponibile numai în spitalele centralizate/specializate. De Ziua Mondială a Hepatitei 2022, sub sloganul World Hepatitis Day 2022: Bringing hepatitis care closer to you, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază necesitatea de a aduce tratamentul hepatitei mai aproape de unitățile de sănătate primară, astfel încât oamenii să aibă un acces mai bun la tratament și îngrijire, indiferent de tipul de hepatită pe care îl pot avea. OMS își propune să atingă eliminarea hepatitei până în 2030. Pentru a atinge acest deziderat, OMS solicită tuturor statelor să facă totul pentru reducerea noilor infectări cu hepatita B și C cu 90%, reducerea deceselor cauzate de ciroză hepatică și cancer cauzate de hepatită cu 65%, diagnosticarea a cel puțin 90% dintre persoanele purtătoare de virus hepatitic B sau C și asigurarea tratamentului adecvat pentru cel puțin 80% dintre cei eligibili”, precizează inițiatorii proiectului într-un comunicat.
Proiectul LIVE(RO)2-EST
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași implementează, împreună cu Asociaţia Română Anti – Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgență „Sfântul Spiridon” Iaşi, în cadrul programului POCU 2014 – 2020, Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D și C din regiunile Nord- Est și Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament a pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C. Acest proiect își propune să testeze minim 120.000 de pacienţi, din cele 12 județe ale regiunilor de dezvoltare Nord-Est şi Sud-Est.
Compania LEIER
Ascensiunea Grupului Leier către elita pieței materialelor de construcții la nivel internațional a început în urmă cu 55 de ani, prin edificarea primei fabrici de betoane a domnului Michael Leier, fondator și patron. Grupul Leier este activ în 7 state (Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Romania, Croatia si Ucraina) în domeniul producției de materiale pentru construcții, comercializării și service-ul autovehiculelor premium, în cel imobiliar și al confecțiilor metalice / ingineriei mecanice. Pe teritoriul Romaniei, grupul Leier deține patru fabrici de producție și anume: BRIKSTON CONSTRUCTION SOLUTIONS S.A., unul dintre cei mai mari producători de cărămida de la nivel național, s-a alaturat Grupului Leier în anul 2018. In prezent, fabrica de la Iași produce blocuri ceramice și cărămidă, dezvoltând investiții în crearea unei secții de producție a prefabricatelor de beton. Fabrica de la Sighisoara s-a aăturat Grupului Leier în anul 2020, fiind un puternic competitor al pieței de zidărie și singurul producător de țiglă ceramică de la nivel național. In anul 2021, fabrica de la Sighișoara a fuzionat cu Brikston Construction Solutions S.A. Inființată în anul 2004, prima fabrică a Grupului se află la Unirea (jud. Alba), unde sunt produse prefabricate de beton: dale, pavele, sisteme de canalizare, elemente de zidărie și cofraj de beton. În anul 2021, Leier a inaugurat o nouă fabrică cu profil de prefabricate de beton la Cațcău (județul Cluj).