A technician assembles coronavirus test kits at Evolve manufacturing facility, where they will be manufacturing ventilators, in Fremont, California, U.S. March 26, 2020. Picture taken March 26, 2020. REUTERS/Shannon Stapleton

O bacterie care provoacă o boală infecţioasă gravă, detectată în Statele Unite

Autorităţile sanitare americane au anunţat miercuri că mai multe eşantioane de sol şi de apă prelevate din statul Mississippi conţin o bacterie ce provoacă o boală rară, dar foarte gravă, denumită melioidoză, informează AFP.

Autorităţile americane i-au alertat pe medicii din întreaga ţară, cerându-le să fie vigilenţi în faţa riscului de apariţie a simptomelor acestei boli în rândul unor pacienţi.

Două persoane care trăiesc în sudul Statelor Unite, în regiunea Golfului Mexic, au contractat separat boala în 2020 şi 2022, obligând Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) să realizeze prelevări din locuinţele celor doi pacienţi şi din proximitatea acestora.

Trei eşantioane, prelevate din sol şi din apă, s-au dovedit pozitive la bacteria saprofită gram-negativă Burkholderia pseudomallei.

În pofida acestui fapt, specialiştii de la CDC consideră că riscul pentru populaţia generală rămâne „foarte scăzut”. Ei realizează în această perioadă o anchetă pentru a determina cât de mult s-a răspândit această bacterie în mediul înconjurător.

Simptomele provocate de melioidoză pot fi ample, precum febră, dureri articulare şi cefalee. Boala poate să cauzeze pneumonii, formarea de abcese şi infecţii. La nivel mondial, melioidoza are o rată de mortalitate ridicată, care variază între 10% şi 50% din cazurile diagnosticate.

Medicii americani le-au recomandat persoanelor cele mai fragile care locuiesc în statul Mississippi să evite contactul cu apele tulburi, să îşi protejeze plăgile şi să poarte cizme şi mănuşi impermeabile atunci când lucrează în grădinile lor.

Aproximativ 12 cazuri de melioidoză sunt diagnosticate în fiecare an în Statele Unite, cele mai multe la persoane care au călătorit în ţări în care această bacterie este endemică, mai ales în regiunile tropicale. Alte cazuri au fost, de asemenea, cauzate prin contaminarea cu produse aduse din astfel de ţări. AGERPRES