FluxLocal

Ziua Națională a Ambulanței din România, sărbătorită la Iași

Ziua Naţională a Ambulanţei din România, prilejuită de aniversarea a 116 ani de la înfiinţarea acestei instituții în țara noastră, a fost sărbătorită joi, 28 iulie, la Iași, printr-un miting desfășurat în Piața Palatului Culturii, urmat de un “marș al ambulanțelor” din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene din întreaga ţară.

La eveniment au participat, pe lângă autoritățile locale, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, fostul ministru de resort, Nelu Tătaru, precum și reprezentanți ai Serviciilor județene de ambulanță din țară.

„Cine salvează o viață salvează o lume întreagă, spune o vorbă înțeleaptă care se potrivește perfect acestei nobilei îndeletniciri! Mereu la datorie, la dispoziția semenului aflat în suferință, la orice oră din zi și din noapte, pe frig, pe ploaie, pe zăpadă, Serviciul de Ambulanță este un exemplu de dăruire!

Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat încă o dată câtă nevoie are o țară, un oraș, de personal medical de înaltă calificare care să nu precupețească niciun efort pentru a-i salva pe cei vulnerabili în fața bolilor și a catastrofelor. Iar când boala devine în același timp o catastrofă umanitară, cu atât mai mult nu avem voie să rămânem singuri și neajutorați în calea tăvălugului vremurilor.

De-a lungul ultimilor doi ani – ani atât de dificili, ani ai dramelor, dar și ai solidarității – am fost alături de Serviciul de Ambulanță, de sistemul medical, în general, și am văzut cât de implicat a fost în lupta de combatere a unei pandemii care a răvășit întreaga planetă. De multe decenii, probabil din timpul celui de-al doilea război mondial, omenirea nu a mai trecut printr-o asemenea cumpănă!

La ceas de bilanț, nu pot decât să felicit Serviciul de Ambulanță și să promit că, în calitatea mea de primar al municipiului Iași, îl voi susține în continuare cu toate puterile mele!”, a transmis, în mesajul său, primarul Mihai Chirica.

“În minute și secunde! Așa trebuie și așa ne calculăm timpul, intervenția, traseul, scopul suprem de a salva vieți, noi, cei de la Spitalul Clinic de Boli Infecțiose „Sfânta Parascheva” Iași, împreună cu Serviciul de Ambulanță din Iași, din regiunea Moldovei și din toată țara! La mulți ani, dragi colegi, dragi camarazi, să ne fiți sănătoși și sprijin într-un demers măreț cu finalitate neprețuită: VIAȚA!      Spitalul Clinic de Boli Infectioase” Sf. Parascheva” Iași, mulțumește colegilor care deservesc Medicina de Urgență în cadrul Serviciului de Ambulanță și îi asigură de toată colaborarea în vederea îngrijirii pacienților! La mulți ani!”, spune, într-un mesaj postat pe Facebook, și dr. Florin Roșu,  managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase” Sfânta Parascheva” din Iași, cu ocazia aniversării a 116 ani de la înființarea Serviciului Public de Ambulanță.

Pe 28 iulie 1906 s-a înființat „Societatea de Salvare din București”, iar un an mai târziu România a fost al treilea stat din Europa (după Olanda și Austria) în care a început să funcționeze regulat un serviciu de Ambulanță. Deviza definea foarte bine scopul Salvării încă de la început: „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor!”.

Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, iar în 1912 au fost aduse de la Paris primele ambulanțe de tip auto.

Anual, în județul Iași, ambulanțele parcurg peste 320.000 km, ca să răspundă la peste 11.000 de solicitări de ajutor. Sunt cifre seci care ilustrează o parte a efortului acestor oameni de a salva zilnic vieți omenești.

 

Related Articles

Back to top button