Eugen Tomac: Le cer liderilor PSD şi PNL să se delimiteze imediat de UDMR

Preşedintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a cerut iderilor PSD şi PNL să se delimiteze de UDMR până când formaţiunea maghiară nu îşi va clarifica poziţia faţă de discursul premierului Ungariei, Viktor Orban.

Tomac a subliniat că este regretabil faptul că preşedinţii celor două partide au avut o poziţie publică abia după o săptămână de la discursul premierului maghiar.

„Este regretabil că abia la o săptămână după ce Victor Orban a venit în România şi şi-a permis să fie avocatul lui Putin şi să emită nişte teze cu iz nazist, autorităţile române să reacţioneze abia acum la cel mai înalt nivel. (…) Abia după ce a ieşit şi Departamentul de Stat al SUA, după ce colaboratorii lui Orban îşi dau demisia la Budapesta pentru că sunt şocaţi de limbajul pe care l-a folosit, un limbaj de vremurile lui Hitler. Îi cer domnului preşedinte Marcel Ciolacu şi domnului prim-ministru Ciucă să se delimiteze imediat de UDMR care a stat la masă cu Orban, care l-a aplaudat pe Orban şi care nici până la această oră nu s-a disociat de Orban”, a declarat preşedintele PMP.

Eugen Tomac a adăugat că UDMR nu mai poate rămâne în Guvernul României atât timp cât stă la masă cu cineva care susţine teze naziste şi are un discurs anti-european.

„În acest context, mi se pare inadmisibil ca UDMR să mai fie ţinut în Guvern. Le cer celor doi lideri să se delimiteze imediat de UDMR care, până nu îşi clarifică poziţia, nu are ce căuta în Guvernul României”, a spus Tomac.

Liderul PMP a mai criticat şi faptul că preşedintele României a avut o poziţie publică tardivă pe acest subiect, afirmând că, în opinia sa, avea obligaţia să reacţioneze primul la derapajul premierului ungar Viktor Orban. AGERPRES