Irlanda de Nord îşi ia luni rămas bun de la fostul premier David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru contribuţia la încheierea deceniilor de conflict sângeros din provincia britanică, notează AFP.
Decedat lunea trecută la vârsta de 77 de ani, David Trimble va fi înmormântat în oraşul său natal, Lisburn.
Anunţul morţii sale – după o scurtă boală – a suscitat o ploaie de omagii din întreaga lume şi din partea tuturor convingerilor politice, salutându-i activitatea neobosită pentru depăşirea diviziunilor dintre republicani, în principal catolici, şi unionişti, în principal protestanţi. Acest conflict cunoscut sub numele de „Tulburări” a făcut aproximativ 3.500 de morţi şi s-a încheiat cu Acordul din Vinerea Mare în 1998.
Ceremonia, la care vor asista prieteni şi familia lui David Trimble, precum şi personalităţi politice, este organizată la Biserica prezbiteriană Harmony Hill din Lisburn, la sud-vest de Belfast, la orele 11.30 GMT.
Jurist protestant intrat în politică la începutul anilor 1970 în rândurile partidului unionist Vanguard, apropiat de paramilitari, David Trimble a contribuit la conturarea, un sfert de secol mai târziu, a acordului de pace cu politicianul catolic John Hume, co-laureat al Premiului Nobel. Pentru aceasta a trebuit să învingă rezistenţa comunităţii protestante pe care o reprezenta.
El a condus ulterior primul executiv local reunind unionişti şi republicani în baza acordului de pace, între 1998 şi 2002.
Fostul premier britanic Tony Blair şi fostul preşedinte american Bill Clinton, care au lucrat împreună el pentru pacea în Irlanda de Nord, i-au salutat „curajul”.
Registre de condoleanţe au fost deschise în toată Irlanda de Nord. La sediul guvernului, o coroană de flori a fost depusă în faţa portretului lui David Trimble.
Decesul lui intervine într-un moment de tensiune crescută şi paralizie politică în provincia britanică.
Principalul partid unionist, DUP, refuză să participe la un executiv local condus de Sinn Fein, cum este prevăzut în acordul din 1998, până când Londra va pune capăt anumitor prevederi ale acordului de Brexit prevăzând un statut vamal special pentru Irlanda de Nord.
Guvernul britanic vrea să schimbe unele prevederi ale protocolului nord-irlandez printr-o lege aflată în prezent în Parlament, provocând acţiuni în justiţie ale Uniunii Europene.
Acest statut special a fost creat pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între provincie şi Republica Irlanda după Brexit, care ar fi putut fragiliza pacea.
Dar prin menţinerea de facto a Irlandei de Nord în piaţa europeană, se creează o frontieră de facto cu restul Marii Britanii – o trădare pentru unionişti – care alimentează din nou tensiunile comunitare.
O tentativă de a relansa parlamentul local, marţi, a fost amânată. A doua zi după înmormântare, deputaţii vor prezenta condoleanţe oficiale fostului premier în cadrul unei şedinţe speciale. AGERPRES