Pacientele cu cancer de sân vor primi gratuit asistență psihologică

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Pacientele care au suferit mastectomii vor primi gratuit asistență psihologică în cadrul ședințelor de reabilitare. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în urma unei vizite la Institutul Oncologic, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, toate maladiile oncologice sunt o povară grea, dar mastectomiiile induc stare de șoc fiecărei femei care pășește pragul Institutului Oncologic.

„Din acest motiv, următoarea mea vizită la Institutul Oncologic a inclus secția de reabilitare după mastectomie. Una dintre complicațiile de după această intervenție este blocarea drenajului limfatic. Apare necesitatea redirecționării fluxului de limfom stagnant pentru a evita limfostaza și pacientele trebuie să treacă cure periodice de reabilitare. Unele din ele circulă și zece ani pentru aceste ședințe de reabilitare. Secția dată dispune de personal competent, însă echipamentele sunt vechi, iar listele de așteptare – lungi”, a spus ministrul.

Ea a adăugat că, în urma acestei vizite, a fost luată decizia ca Institutul Oncologic să angajeze câțiva psihologi și să invite pentru stagii studenții-psihologi din ultimii ani de studii pentru a acorda gratuit asistență psihologică pacientelor. De asemenea, Fondul ONU pentru Populație a confirmat disponibilitatea de a procura echipamentul necesar acestei secții, iar din sursele CNAM urmează a fi achitate toate serviciile oferite în cadrul acestei secții.

Din acest an, toate femeile care suportă operații chirurgicale de patologie oncologică a glandei mamare, beneficiază de proteze mamare gratuite.

Foto simbol