Vremea va continua să fie călduroasă pe parcursul primelor două săptămâni ale lunii august, cu un regim pluviometric în general deficitar în majoritatea regiunilor, dar vor exista intervale în care probabilitatea de apariţie a averselor va creşte după 7 – 8 august, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 1- 14 august.
În Banat, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi într-un proces de încălzire, devenind călduroasă, iar în perioada 4 – 7 august local caniculară, cu medii ale temperaturii maxime în creştere de la 29 – 32 de grade spre 34 – 36 grade, respectiv ale minimelor de la 11 – 16 grade la 14 – 19 grade. Deşi în a doua săptămână de prognoză valorile termice vor fi în uşoară scădere, în ansamblu şi această perioadă va fi caracterizată de o vreme călduroasă, cu temperaturi peste normalul perioadei, iar mediat regional cele diurne vor fi de 30 – 32 de grade, în timp ce minimele ajung la 14 – 17 grade, fiind posibile şi după-amieze în care se va putea atinge starea de caniculă. Regimul pluviometric va fi deficitar în prima parte a perioadei de referinţă, dar din data de 7 august va creşte probabilitatea pentru averse, dar şi pentru celelalte manifestări ale instabilităţii atmosferice.
În Crişana, pe parcursul primei săptămâni din interval, vremea va fi într-un proces de încălzire şi devine călduroasă. În perioada 4 – 7 august, local, vremea va fi caniculară, cu medii ale temperaturii maxime în creştere spre 34 – 36 grade şi ale minimelor de 14 – 18 grade. În ansamblu, această perioadă va fi caracterizată de o vreme călduroasă, cu temperaturi uşor peste cele normale – mediat regional cele diurne vor fi de 30 – 31 de grade, iar cele nocturne de 14 – 17 grade. Din data de 7 august va creşte probabilitatea pentru averse, dar şi pentru celelalte manifestări ale instabilităţii atmosferice.
În Transilvania, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, devenind călduroasă în vestul şi sud-vestul regiunii, cu medii ale temperaturii maxime în creştere de la 29 de grade la 34 grade. Primele nopţi vor fi relativ răcoroase, în special în depresiuni (minime de 9 – 14 grade), apoi şi valorile nocturne vor mai creşte. În a doua săptămână de prognoză, valorile termice vor fi în uşoară scădere, cu temperaturi în jurul celor climatologic specifice, cu diurne de 27 – 30 de grade şi nocturne de 11 – 16 grade. În prima parte a perioadei de referinţă doar izolat vor fi posibile ploi slabe, însă din 7- 8 august va creşte probabilitatea pentru averse locale, dar şi pentru celelalte manifestări de instabilitate atmosferică.
În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni a intervalului, vremea va fi într-un proces de încălzire, iar mediile maxime vor creşte de la 27 – 29 de grade la 31 – 33 grade. Minimele vor ajunge spre 13 – 17 grade. Deşi în cea de-a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori termice în uşoară scădere, acestea se vor situa în general peste normele perioadei, cu maxime de 29 de grade, respectiv minime de până la 16 grade. Din data de 7 august va creşte probabilitatea pentru averse, dar şi pentru celelalte fenomene asociate instabilităţii atmosferice.
În Moldova, în primele zile, valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei (cu o medie a maximelor de 26 – 29 grade, iar a minimelor de 13 – 17 grade), iar între 4 şi 7 august vremea va deveni călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, cu 30 – 34 de grade, în orele după-amiezelor. Ulterior vor fi estimate valori termice în uşoară scădere, dar în general apropiate de cele normale (27 – 29 de grade, ziua, şi 13 – 18 grade noaptea). În prima parte a perioadei de referinţă, doar pe spaţii mici, vor fi ploi slabe, însă din 7 – 8 august va creşte probabilitatea pentru averse locale, dar şi pentru celelalte manifestări de instabilitate atmosferică.
În Dobrogea, pe parcursul primei săptămâni a intervalului, vremea se încălzi de la o zi la alta, devenind călduroasă, cu precădere în partea continentală a regiunii, cu medii ale temperaturii maxime în creştere de la 28 – 30 de grade spre 31 – 34 grade, în timp ce minimele vor fi în general de 18 – 22 de grade. Chiar dacă după data de 8 august sunt estimate valori termice mai ponderate, vremea se va menţine predominant călduroasă şi în a doua parte a intervalului de referinţă. În primele zile, doar pe spaţii mici vor fi posibile ploi slabe. Ulterior, va creşte probabilitatea pentru perioade scurte cu manifestări locale de instabilitate atmosferică, totuşi în ansamblu regimul pluviometrc va fi unul deficitar.
În Muntenia, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi într-un proces de încălzire, iar în perioada 4 – 7 august local caniculară, cu medii ale temperaturii maxime în creştere de la 32 de grade la 36 grade, în timp ce minimele vor ajunge la 20 de grade. După data de 8 august, vreme va continua să fie călduroasă, cu temperaturi uşor peste cele normale. Mediat, regional temperaturile diurne vor fi de 30 – 33 de grade, iar cele nocturne de 16 – 19 grade, fiind posibile şi după-amieze în care se va putea atinge starea de caniculă. Regimul pluviometric va fi deficitar în prima parte a perioadei de referinţă, doar pe spaţii mici fiind posibile ploi slabe. Probabilitatea de apariţie a fenomenelor de instabilitate atmosferică va fi în creştere după 8 august.
În Oltenia, în următoarele zile, vremea va deveni călduroasă, iar în perioada 4 – 7 august caniculară, cu medii ale temperaturii maxime în creştere de la 30 – 32 de grade spre 34 – 37 grade, respectiv ale minimelor de la 14 – 18 grade spre 16 – 21 de grade. Această perioadă va fi caracterizată de o vreme călduroasă, cu temperaturi uşor peste cele normale, cu maxime de 34 de grade. Din 7 – 8 august va creşte probabilitatea pentru averse locale, dar şi pentru celelalte fenomene asociate instabilităţii atmosferice.
La munte, valorile termice vor fi în creştere treptată pe parcursul primei săptămâni de prognoză, de la medii ale maximelor de 14 – 22 de grade spre 18 – 28 de grade, şi ale minimelor de la 6 – 12 grade, la început, până la 9 – 16 grade în jurul datei de 7 august. Ulterior, se estimează o răcorire a vremii, dar cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei. La începutul intervalului de referinţă, vor fi posibile izolat ploi slabe, însă din data de 7 august probabilitatea pentru averse va fi ridicată. AGERPRES