Britain's Queen Elizabeth during a visit to officially open the new building at Thames Hospice, Maidenhead, Britain, July 15, 2022. Kirsty O'Connor/Pool via REUTERS

Intrusul care a pătruns înarmat în Castelul Windsor,pus sub acuzare pentru ameninţarea reginei Elisabeta a II-a

Intrusul înarmat cu o arbaletă care a fost arestat în ziua de Crăciun în perimetrul Castelului Windsor, situat în vestul Londrei şi în care se afla regina Elisabeta a II-a, a fost pus sub acuzare pentru ameninţări la adresa suveranei, a anunţat marţi Poliţia britanică, informează AFP.

Jaswant Singh Chail, în vârstă de 20 de ani, este cercetat în virtutea articolului 2 din legea „Treason Act” din 1842, care pedepseşte tentativele de „rănire sau de alarmare a Majestăţii Sale” şi care prevede fie o pedeapsă de închisoare, fie o interdicţie pentru şapte ani.

Tânărul intrus a fost de asemenea pus sub acuzare pentru ameninţări cu moartea şi pentru posesie ilegală de arme, a precizat Metropolitan Police într-un comunicat.

Aflat în prezent în arestul poliţiei britanice, el va fi prezentat pe 17 august în faţa unui judecător de la Magistrate’s Court din Londra.

Tânărul bărbat, care locuieşte în Southampton, a fost arestat pe 25 decembrie, în jurul orei locale 08:30, la doar câteva momente după ce a pătruns în perimetrul Castelului Windsor, devenit în ultimii ani reşedinţa principală a reginei Elisabeta a II-a.

Suverana de 96 de ani se afla în acel moment în Castelul Windsor pentru a petrece Crăciunul din 2021, primul după moartea soţului ei, prinţul Philip, după ce renunţase să meargă pentru această sărbătoare la reşedinţa sa din Sandringham, situată în estul Angliei, din cauza unei recrudescenţe a pandemiei de COVID-19.

Tânărul a fost internat într-o secţie psihiatrică, iar Poliţia britanică nu a dezvăluit marţi alte informaţii despre sănătatea lui mintală.

Tabloidul The Sun a publicat imagini cu o înregistrare video prezentată ca fiind publicată pe contul de Snapchat al suspectului cu doar câteva minute înainte ca acesta să încerce să intre prin efracţie în castel.

Îmbrăcat cu un hanorac negru şi o mască albă, tânărul a agitat arbaleta în aer şi a spus: „Îmi pare rău pentru ceea ce am făcut şi pentru ceea ce am de gând să fac. Voi încerca să o asasinez pe regina Elisabeta”.

Cu referiri aparente la saga „Războiul Stelelor”, el s-a prezentat ca un indian de religie sikh şi a spus că voia să se „răzbune” pentru un masacru comis în 1919 de trupele britanice împotriva unor protestatari din India.

Încercările de a intra prin efracţie în Castelul Windsor şi în Palatul Buckingham, reşedinţa reginei din centrul Londrei, nu sunt neobişnuite.

Cea mai spectaculoasă a avut loc la Buckingham Palace în 1982, când un bărbat de 30 de ani, Michael Fagan, a reuşit să ajungă până în dormitorul reginei, care se afla în acel moment în pat, aminteşte AFP. AGERPRES