U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi walks next to Legislative Yuan Vice President Tsai Chi-chang as she leaves the parliament in Taipei, Taiwan August 3, 2022. REUTERS/Ann Wang

Taiwan: Nancy Pelosi declară că a venit cu intenţii paşnice în regiune

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a sosit marţi seară în Taiwan, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul, transmite AFP.

„Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”, a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.

La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat „o încălcare gravă” a angajamentelor americane faţă de China, care „subminează grav pacea şi stabilitatea regionale”.

Potrivit Reuters, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA urmează să se întâlnească cu preşedinta Taiwanului, precum şi cu activişti pentru drepturile omului. AGERPRES