Un nou contract de lucrări pentru extinderea infrastructurii de apă, semnat astăzi la Iași

În prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la Iași a fost semnat astăzi contractul de execuție a lucrărilor pentru extinderea sistemului de apă și canalizare pe Axa 4 Brăești–Sinești-Popești, din cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată din judeţul Iași 2014-2020. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și a președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

“Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași 2014 -2020, cea mai mare investiție cu fonduri europene din regiunea Moldovei, este un standard de la care trebuie să pornim în cadrul programelor guvernamentale. Vă felicit pentru rapiditatea implementării proiectului și vă îndemn să depuneți în continuare eforturi în vederea absorbției fondurilor europene pentru dezvoltare județului Iași”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

“Modernizarea și extinderea infrastructurii de apă este o prioritate a administrației județene, iar proiectul cu finanțare prin POIM pe care îl derulează ApaVital va însemna realizarea a peste 1.500 de km de rețele de apă și canalizare în 141 de localități. În urmă cu aproximativ un an și jumătate, ministrul Marcel Boloș semna aici împreună cu ApaVital acordul prealabil contractului de finanțare pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă uzată din judeţul Iași, iar astăzi putem vorbi despre 9 contracte de lucrări semnate și alte 6 pentru utilaje și echipamente. Felicitări firmei care a câștigat licitația și mult succes în ducerea la bun sfârșit a acestui contract. Resursele de apă vor fi tot mai prețioase în anii care vin, iar Consiliul Județean, prin intermediul ApaVital, se va asigura că toate comunitățile ieșene vor ajunge să aibă acces la sistemul centralizat de furnizare”, a  afirmat, la rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, prezent la evenimentul desfășurat la sediul ApaVital.

Directorul general al ApaVital, Mihai Doruș a mulțumit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru prezența la semnarea acestui contract și pentru implicarea pe care acesta, alături de colegii din cadrul ministerului, au dat dovadă pentru buna desfășurare a activităților legate de derularea contractelor cu fonduri europene precum şi pentru receptivitatea la solicitările venite din partea Asociației Române a Apei.

Noul contract semnat astăzi are o valoare totală de aproape 74.977.000,00 de lei, fără TVA. În urma lucrărilor, care vor dura doi ani, locuitorii din Brăești, Lungani, Bocniţa, Sineşti și Popeşti vor beneficia de conducte noi de aducțiune apă potabilă. În Brăeşti şi Sineşti se vor construi stații de pompare apă potabilă, iar în Popeşti se vor înfiinţa rezervoare şi o nouă staţie de clorinare. În localitățile Popești, Doroșcani si Hărpășești (UAT Popești) se va construi o rețea de alimentare cu apă de peste 11 kilometri și o reţea de canalizare de peste nouă kilometri împreună cu staţii de pompare apă uzată. De asemenea, se va înfiinţa o reţea de canalizare în localitățile Sinești și Stornești (UAT Sinești) şi o rețea de alimentare cu apă și rețea de canalizare în localitățile Popești, Doroșcani si Hărpășești.

Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Iași, în perioada 2014 -2020 are o valoare de 427.914.258 EUR (fără TVA) şi este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat și 2% bugetul local. Cofinanțarea de 6% este asigurată prin credit BERD de către APAVITAL S.A.