PSD: USR a devenit singurul partid din România care susţine în mod oficial munca la negru

Partidul Social Democrat consideră că USR a devenit „singurul partid din România care susţine în mod oficial munca la negru” şi care se auto-proclamă un apărător înfocat al angajatorilor „care îşi sporesc nelegitim profiturile pe seama propriilor salariaţi”.

„În acest sens, USR a declanşat o campanie furibundă de dezinformare şi intoxicare, prin care insinuează că decizia Guvernului de a calcula contribuţiile sociale din contractele part-time prin raportare la salariul minim ‘va nenoroci sute de mii de români’, care îşi vor pierde locul de muncă sau vor trebui să vină ‘cu bani de acasă’ pentru a putea munci. În realitate, ca urmare a acestei măsuri, aproape 100.000 de contracte part-time s-au transformat în contracte cu normă întreagă, în beneficiul angajaţilor a căror pensie va fi stabilită pe baza muncii reale prestate”, se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES de PSD.

Social-democraţii mai spun că „acum este evident că cea mai mare parte a acestor contracte part-time au fost folosite pentru evitarea plăţii de către angajator a obligaţiilor către stat”, în dauna drepturilor la pensie ale salariaţilor şi în detrimentul fondurilor destinate medicamentelor compensate şi serviciilor medicale acordate cetăţenilor români.

„În viziunea USR, este bine ca un salariat care munceşte 8 ore/zi să primească o pensie doar pentru 2 ore/zi, iar diferenţa să intre în buzunarele angajatorilor. Pentru USR nu contează faptul că angajatorii incorecţi pe care îi protejează au produs pierderi importante la bugetul de pensii, în dauna milioanelor de pensionari. În viziunea USR, este mai bine ca unii angajatori să-şi însuşească în mod total ilegitim contribuţiile pentru sănătate aferente muncii reale prestate de salariaţii lor. În viziunea USR, este foarte bine ca aceşti patroni incorecţi să facă o concurenţă neloială antreprenorilor oneşti care le plătesc angajaţilor tot salariul pe cartea de muncă”, mai spune comunicatul.

PSD susţine că „niciun salariat nu va trebui să vină cu bani de acasă, cum mint fără jenă cei de la USR”.

„Toate taxele aferente salariilor fac parte din retribuţia primită de salariat de la angajator pentru munca prestată. La fel de mincinoasă este şi afirmaţia USR că cei care muncesc pentru două ore vor plăti taxe pentru opt ore. În fapt, măsura guvernului privind contractele part-time se raportează la valoarea salariului minim, nu la numărul de ore prestate şi sunt vizate doar contribuţiile sociale, nu şi celelalte taxe aferente salariului (impozitul şi C.A.M.), care se vor calcula în continuare din valoarea stabilită prin contract”, afirmă social-democraţii. AGERPRES