Gorghiu: PNL este un partid foarte serios; vom respecta angajamentele luate de coaliţie

PNL va respecta protocolul de constituire a actualei coaliţii de guvernare care prevede că în luna mai a anului viitor se vor schimba premierul şi câteva portofolii ministeriale, a declarat, luni, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Duminică, liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, a afirmat că s-ar putea să nu se facă rocada premierului în 2023, iar PSD ar putea să accepte ca Nicolae Ciucă să rămână premier.

„E o declaraţie care aparţine unuia dintre colegi, însă trebuie să ştiţi că PNL este un partid foarte serios şi când ne-am asumat această coaliţie am făcut-o ştiind care este parcursul la care ne-am angajat. De altfel, există şi o formă juridică pe care protocolul a prevăzut-o şi anume că, la finalul lunii mai, anul viitor, se va întâmpla această schimbare de premier şi câteva portofolii, de asemenea, vor fi schimbate între PNL şi PSD. PNL e un partid serios şi respectă absolut orice angajament, mai ales că vorbim de un angajament care a dat stabilitate României într-un moment de criză, într-un moment foarte complicat. Nu vreau să comentez declaraţia niciunui coleg, aceasta este poziţia oficială a PNL – vom respecta protocolul, vom respecta angajamentele pe care această coaliţie şi le-a luat, suntem o parte relevantă, avem acum premier în persoana domnului Nicolae Ciucă şi nu se pune problema să ne jucăm de-a respectatul sau nu a unui protocol”, a precizat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Întrebată dacă nemulţumirile pe care acest tip de declaraţii le provoacă ar putea fi folosite ulterior ca punct de plecare pentru ruperea coaliţiei, Alina Gorghiu a susţinut că „reacţiile la cald nu sunt sănătoase”, iar PSD nu ar trebui să îşi consume energia la absolut orice declaraţie a unui coleg din PNL.

„Eu am învăţat un singur lucru din această coaliţie – reacţiile la cald nu sunt sănătoase şi aş vrea să cred că PSD nu îşi consumă energia să reacţioneze la absolut orice declaraţie a unui coleg din PNL pe o temă atât de serioasă. Ce se discută în coaliţie este literă de lege, ce poziţie are preşedintele partidului e la fel, direcţia publică oficială a PNL. Tensiunile sunt inerente, în România noi nu avem cultura coaliţiilor, ne descurcăm din mers şi învăţăm să funcţionăm din mers, însă obiectivul foarte clar este acela de a asigura stabilitate într-o perioadă foarte complicată. Ştiu că a obosit lumea să audă că e război la graniţă, dar asta e realitatea, că am obosit să auzim că va fi o iarnă dificilă, dar asta e realitatea, că suntem crize peste crize, pe care Guvernul le-a gestionat până acum foarte bine. Ca atare, noi, coaliţia, PNL în principal, ne concentrăm pe ce avem de făcut şi de comentat o să încercăm că comentăm mai puţin lucrurile care ne despart sau care ar putea crea artificii”, a evidenţiat Gorghiu. AGERPRES