Ministrul Justiției a prezentat un raport de activitate al un an de la preluarea mandatului

Chişinău, 8 aug. /MOLDPRES/. Numirea unui nou șef al Procuratura Anticorupție, instituirea comisiei de pre-vetting, investigarea mai multor exponenți ai grupărilor oligarhice și modificarea legislației care facilitează confiscarea extinsă a averilor obţinute ilicit, se numără printre realizările enumerate de Ministrul Justiției, Sergiu Litvineco, în raportul prezentat la un an de la preluarea mandatului, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în ultimul an a fost demarată curăţărea instituţiilor din domeniul justiţiei de persoane cu deficit de integritate şi cu un grad scăzut de performanţă profesională. „Pentru aceasta am instituit comisia de pre-vetting, care verifică integritatea tuturor aspiranţilor la funcțiile de membri în CSM, CSP și colegiile acestora. Până la sfârșitul anului trebuie să avem un nou CSM şi un nou CSP. Acestea ar fi primele foruri curățate care vor trebui să asigure, în paralel cu alte măsuri, asanarea sistemului de procurori și judecători. Am asigurat independența Procuraturii și a procurorilor, înainte de toate față de clanurile oligarhice şi grupurile de interese. Ca urmare, au fost demarate investigații față de liderii sau exponenții tuturor grupărilor oligarhice”, a spus ministrul.

El a precizat că în aceeași perioadă au fost adoptate o serie de acte legislative, care facilitează confiscarea extinsă a averilor obţinute ilicit și îmbunătățește mecanismul de recuperare a bunurilor infracționale. De asemenea, a fost modificată legislaţia în vederea permiterii judecării inculpaților care au fugit sau care nu sunt în ţară. Astfel, s-au creat toate condiţiile legale pentru ca cei care au furat să fie condamnați, iar averea lor să fie confiscată.

„A fost eficientizat mecanismul de declarare a averilor. Au fost înăsprite sancțiunile pentru corupția politică și electorală, precum şi sancțiunile pentru finanțarea ilegală a partidelor”, a adăugat ministrul.

Șeful de la Justiție a menționat că prioritate pentru anul curent este promovarea proiectului de lege pentru reformarea Curții Supreme de Justiție, astfel încât aceasta să devină o instituție de casație, să aibă competențe restrânse și să asigure în primul rând uniformizarea practicii judiciare și respectarea ei de către instanțe. De asemenea, numărul judecătorilor CSJ va fi micșorat, iar cei care vor fi numiți în noua componență a CSJ urmează să treacă o verificare obligatorie a integrității și a profesionalismului. De asemenea, va fi promovat și proiectul de lege pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

La 6 august 2021, a avut loc ceremonia de învestire a Guvernului condus de Natalia Gavrilița. Astăzi, Cabinetul de miniştri a prezentat raportul de activitate, numit „Un an de guvernare solidară cu oamenii”.