Rusia a creat ‘aproape sigur’ o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.
Această unitate, numită Corpul 3 de armată, îşi are baza în oraşul Mulino, la est de Moscova, a indicat instituţia de apărare britanică în buletinul său informativ zilnic cu privire la situaţia de pe frontul din Ucraina, postat pe Twitter, în baza informaţiilor furnizate de serviciile sale secrete.
Comandanţii ruşi au continuat să se confrunte cu probleme de prioritizare a obiectivelor (‘priorităţi operaţionale concurente’): fie să consolideze ofensiva în regiunea Donbas (est), fie să întărească apărarea împotriva contraatacurilor ucrainene în sudul Ucrainei în aşteptarea anunţatei contraofensive ucrainene.
Crearea acestui nou corp de armată este consemnat miercuri şi de Institutul american pentru Studierea Războiului (ISW), citat de Ukrinform, potrivit căruia Rusia a încetat să mai ascundă formarea acestei noi structuri în care recrutează bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, fără experienţă militară obligatorie.
În Ucraina se vorbea de mult timp despre crearea unui nou corp militar de până la 15.500 de persoane în cadrul Districtului militar de Vest, cu bază la Mulino (regiunea Nijni Novgorod), dar nu a existat până acum o confirmare din partea Rusiei.
Rusia intenţionează probabil să completeze Corpul 3 de armată în principal cu batalioane ‘voluntare’ nou formate în toată ţara. Politicieni regionali ruşi au confirmat că potenţialilor noi recruţi li se vor oferi bonusuri rentabile în bani după ce vor pleca să lupte în Ucraina, conform Ukrinform.
La 5 august, propagandistul rus Aleksandr Koţ a scris deschis într-o reţea de social media că sunt recrutaţi voluntari în regiunea Samara pentru un nou batalion, care va deveni parte a Corpului 3 de armată.
De asemenea, guvernatorul regiunii ruse Omsk, Aleksandr Butkov, comunicase că în regiunea sa continuă formarea a trei batalioane de voluntari – Irtîş, Avangard şi Omsk – pentru a fi trimise în Donbas.
Un corp de armată tipic din Rusia este format din 15.000-20.000 de soldaţi, dar este puţin probabil ca ruşii să reuşească să-l completeze, dat fiind ‘nivelul redus de entuziasm (în rândul populaţiei) în legătură cu participarea la acţiunile militare’ în Ucraina, consideră serviciile de informaţii britanice, în opinia cărora este puţin probabil ca această nouă formaţiune să joace un rol decisiv în războiul din Ucraina. AGERPRES