A fost semnat un contract de schimburi de energie electrică între România și R. Moldova

Chişinău, 11 aug. /MOLDPRES/. Operatorii de Transport și de Sistem, Transelectrica și Moldelectrica, au semnat astăzi, la Bucureşti, contractul care va permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

„Schimburile comerciale de energie electrică cu Republica Moldova vor începe imediat după finalizarea întregului proces care implică armonizarea detaliilor tehnice și aspectelor comerciale. Astfel, primele tranzacții de energie electrică între România și Republica Moldova sunt estimate pentru luna octombrie a acestui an”, indică Compania Națională de Transport al Energiei Electrice din România.

Sursa citată a afirmat că realizarea cu succes a procesului de comercializare a energiei electrice pe interconexiunea între țări reprezintă un angajament de susținere între cei doi Operatori de Transport și de Sistem și, de asemenea, contribuie la dezvoltarea și buna funcționare a pieței de energie la nivel european.

La 16 martie 2022, s-a realizat sincronizarea cu succes a sistemelor electroenergetice din Ucraina și Republica Moldova cu sistemul electroenergetic european.