Escarele și tratamentul corespunzător

Escarele reprezintă o afecțiune a pielii. Ele pot apărea în situațiile în care o persoană este imobilizată la pat pentru o perioadă foarte lungă de timp. Pe acele zone unde există presiune constantă o perioadă îndelungată, apar niște ulcerații. Dacă se folosește scaunul cu rotile mult timp pot apărea, de asemenea, escare. Chiar și în situația în care o persoană ține ghipsul prea mult timp poate apărea această afecțiune.

În ceea ce privește persoanele vârstnice, escarele se dovedesc a fi adevărate probleme. Dacă persoana nu are parte de o îngrijire corespunzătoare – nu este întoarsă de pe o parte pe alta sau chiar pe spate, nu are o dietă sănătoasă, nu i se îngrijește pielea etc. – escarele își pot face apariția ușor. Factorii de risc sunt diabetul și problemele serioase ale sistemului circulator.

Tratamentul corespunzător pentru îngrijirea escarelor

Întotdeauna trebuie să se discute cu medicul sau asistentul care are grijă de persoana imobilizată la pat. Astfel, tratamentul pentru escare la domiciliu prin MediSafe poate fi exact ajutorul de care ai nevoie pentru persoana cu această afecțiune. Dar sub supravegherea și cu acordul unui cadru medical, se poate apela și la următoarele metode de tratament:

  •         Reducerea presiunii de pe zona afectată. Cel mai simplu acest lucru se face întorcând persoana de pe o parte pe alta sau pe spate. Aceste întoarceri trebuie făcute la 2, maximum 3 ore. Este o modalitate bună și de prevenție a dezvoltării escarelor.
  •         Protejarea zonei afectate cu pansament steril. Se poate pune acest pansament cu un bandaj pe escara pentru a diminua riscul de infecții.
  •         Curățarea regulată a escarei. Este recomandat ca această să fie spălată și dezinfectată cât de des.
  •         Asigurarea unei diete corespunzătoare. În funcție de afecțiunile pe care le are persoana, aceasta are nevoie de o dietă specială. Însă trebuie să te asiguri că primește tot aportul de nutrienți de care are nevoie organismul pentru a ajuta în lupta cu escarele.
  •         Eliminarea țesutului mort. Dacă escarele ajung să facă o crustă la suprafața pielii, aceasta trebuie eliminată. Mai apoi, zona trebuie dezinfectată și curățată în mod corespunzător.
  •         Realizarea unei intervenții chirurgicale pentru o grefă de piele. Această procedură se folosește în cazurile în care escarele sunt deja avansate și pielea este afectată grav.
  •         Administrarea de medicamente – de obicei antibiotice – pentru a trata din interior infecția. Însă acestea NU se administrează fără acordul medicului.

Escarele trebuie tratate până nu ajung la complicații. Din păcate, o astfel de afecțiune durează foarte mult timp până se vindecă. Existând, în cele mai multe cazuri, ca factor de risc diabetul, acesta încetinește vindecarea oricăror răni în general, nu doar a escarelor. Și complicațiile acestora sunt destul de serioase. Se poate ajunge la infecții severe, stări de confuzie la nivel mental, bătăi rapide și neregulate ale inimii, dar și o stare generală de slăbiciune.

În concluzie, escarele sunt o serie de afecțiuni care pot apărea mai ușor decât se vindecă. Este nevoie de o îngrijire corespunzătoare pentru a se putea vindeca complet. Dar și de multă răbdare. Câteva dintre metodele de tratament prezentate sunt și metode de prevenție. Și pentru că este mai bine să previi decât să tratezi, recomandarea este să se facă prevenția acestor afecțiuni ori de câte ori se poate. (AMPress)

 

Sursa foto: freepik.com