Pasajului Socola și strada Aurel Vlaicu, modernizate prin intermediul programului guvernamental „Anghel Saligny”

Două mari proiecte de infrastructură ale municipiului Iași, consolidarea și modernizarea pasajului suprateran Socola și respectiv reabilitarea străzii Aurel Vlaicu vor fi finanțate cu bani de la Guvern, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Cele două proiecte au fost incluse cu suma de 43 de milioane de lei pe lista investițiilor care urmează să fie  realizate de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în județele Iași, Maramureș, Neamț și Vaslui.

În total, pentru județul Iași, Guvernul a aprobat spre finanțare, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, un număr de 127 de obiective de investiții, în valoare totală de 1.512.562.828,33 lei.

“Cele două investiții din Municipiul Iași finanțate prin acest program guvernamental sunt aferente proiectelor „Reparații capitale infrastructură pasaj superior Socola” (37.314.336,27 lei) și „Modernizare străzi în municipiul Iași – strada Aurel Vlaicu, tronson cuprins între intersecția cu strada Ion Creangă până la limita U.A.T. Iași” (5.685.663,73 lei).  Proiectele de modernizare a celor două obiective și depunerea lor spre finanțare prin Programul „Anghel Saligny” au fost aprobate de Consiliul Local în ședința din 25 octombrie 2021. „Iată că, în ciuda criticilor gratuite lansate la inițierea acestei linii de finanțare, Programul «Anghel Saligny» vine cu alocări financiare substanțiale pentru proiecte foarte importante pentru comunitățile din întreaga țară. În ceea ce privește orașul nostru, cele două proiecte vin să răspundă nevoilor și așteptărilor a zeci de mii de ieșeni care locuiesc sau muncesc în zonele Bucium și Dancu. Dacă lucrările la strada Aurel Vlaicu sunt în curs de finalizare, licitația pentru modernizarea Pasajului Socola va fi lansată în curând. Mulțumesc Guvernului României pentru acest sprijin și am încredere că bunele relații de colaborare vor continua”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pasajul Socola

Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul Local în cursul lunii iulie a anului trecut, modernizarea infrastructurii pasajului suprateran Socola are o valoare estimată la 38.012.156,12 lei. Lucrările, a căror durată este prognozată la 18 luni, vor include reabilitarea pasajului, creșterea de la patru la cinci a numărului benzilor de circulație (două benzi de circulație de 3,5 metri lățime pe sensul Socola – Centru, trei benzi de circulație de 3,5 metri lățime pe sensul Centru – Socola și două trotuare pietonale de 2 metri lățime), creșterea gabaritului și a clasei de încărcare.

Pasajul a fost construit în anul 1960 și are o lungime de 450,70 metri.

Suprafața carosabilului modernizat va fi de 10.560 metri pătrați, iar cea a trotuarelor modernizate de 1.750 metri pătrați.

În context, Primăria Municipiului Iași pregătește și modernizarea șoselei Bucium. Licitația pentru încredințarea lucrărilor a atras trei oferte și a fost adjudecată recent de Conest SA, pentru o sumă de 22.022.406,96 lei, cu TVA. Durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni.

Lungimea șoselei este de 3.436 metri, între intersecția cu bulevardul Poitiers și cea cu stradela Păun, și o lățime cuprinsă între 11 și 14 metri. Investiția presupune modernizarea drumului, reabilitarea podului Bucium (peste pârâul Vămășoaia, cu o lungime de 19 metri și o lățime de 20 metri), modernizarea instalației de iluminat, precum și amenajarea de piste pentru biciclete.

Strada Aurel Vlaicu

Lucrările de modernizare a străzii Aurel Vlaicu, între intersecția cu străzile Ion Creangă și Ignat și limita administrativă a Municipiului Iași, sunt în curs de finalizare. Investiția este finanțată de la bugetul local și are o valoare de 11.670.772,60 lei.

Modernizarea străzii Aurel Vlaicu se derulează în două etape / tronsoane: tronsonul I (cu linie de tramvai), cu o lungime de 2.367 metri și o lățime între 11,6 și 14 metri, respectiv tronsonul II (fără linie de tramvai), cu o lungime de 538 metri și o lățime între 9 și 11 metri și pe care este amplasat și podul Aurel Vlaicu, obiectiv demolat și reconstruit în cadrul aceluiași contract.

Investiția vine în completarea lucrărilor incluse în proiectul cu finanțare europeană „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, deja finalizat, care are o valoare totală de 104.022.631,88 lei și include modernizarea a 2.460 de metri de cale dublă de rulare între intersecția străzilor Vasile Lupu și Aurel Vlaicu și limita intravilanului Municipiului Iași, construirea a opt stații de transport public, reabilitarea podului Ciurchi II, reabilitarea trotuarelor și a spațiilor verzi, precum și achiziționarea a patru tramvaie ultramoderne Bozankaya.

Totodată, continuă lucrările în cadrul proiectului „Reabilitare cale de rulare tramvai Limita municipiului Iași – Rond Dancu”, care presupune reabilitarea căii de rulare a tramvaielor pe o distanță de 650 de metri de cale simplă de rulare, din care 225 de metri de cale dublă de rulare în aliniament și 200 de metri în Rondul Dancu, precum și înlocuirea stâlpilor de susținere fir-contact și înlocuire fir-contact. Lucrările sunt executate, cu finanțare de la bugetul local, de asocierea Mari Vila Com SRL – Conest SA în cadrul unui contract în valoare de 13.779.819,32 lei.