Primăria a cumpărat 140.000 de tone de cărbune pentru încălzirea orașului în iarna 2022/2023

Primăria Municipiului Iași a încheiat un contract pentru cumpărarea a 140.000 de tone de cărbune energetic (+ / – 10%) necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în sezonul de iarnă 2022 – 2023. Cărbunele va fi livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț de API 2 la nivelul lunii septembrie + cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare și încărcare în vagoane, în valoare de 86,4 dolari americani pe tonă, fără TVA.

API 2 este prețul în dolari americani publicat de indicele de preț al cărbunelui Argus McCloskey la rubrica „Indice internațional pentru cărbune: Indici de preț ai cărbunelui: Europa de Nord-Vest (CIF ARA) API2” pentru media întregii luni pentru perioada de livrare respectivă. Astăzi, 12 august 2022, prețul API 2 este de 344.35 dolari americani / tonă.

În vederea procurării cărbunelui Primăria Municipiului Iași a lansat o procedură de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare, în conformitate cu prevederile articolului 39 din Legea 99 / 2016 privind achizițiile sectoriale, municipalitatea trimițând invitații către 11 companii. Până la termenul limită – 10 august 2022 – a fost primită doar oferta companiei Vitol SA Geneva. După verificările tehnice și negocieri, contractul a fost semnat în condițiile financiare menționate.

În paralel, până pe 12 septembrie municipalitatea așteaptă oferte la o licitație pentru transportul cantității de cărbune. Procedura are o prevedere financiară de 20.300.000 lei, fără TVA (24.157.000 lei, cu TVA), iar compania câștigătoare va avea la dispoziție 40 de zile de la data începerii transporturilor să aducă tot cărbunele la Iași.

Toate calculele și estimările municipalității demonstrează că schema de funcționare cu huilă energetică a sistemului centralizat de termoficare este mult mai avantajoasă decât cea de funcționare cu gaze naturale. Astfel, potrivit unei analize prezentate și în ședința Comisiei de Dialog Social Iași, funcționarea cu huilă energetică presupune cheltuieli totale cu cărbunele de 415 milioane de lei și venituri totale estimate la 499 de milioane de lei, în timp ce funcționarea cu gaze naturale ar necesita cheltuieli cu combustibilul de 270 de milioane de lei și venituri totale estimate de 121 de milioane de lei. Diferențele provin din vânzarea de energie electrică produsă în urma arderii combustibililor, estimată la 433 de milioane de lei în cazul cărbunelui și la 55 de milioane de lei în cazul gazelor. Sumele pot suferi modificări în funcție de prețul cărbunelui la data comenzii, de prețul transportului, de alte reglementări specifice în piață etc.

„Mulțumesc și pe această cale Guvernului României pentru sprijinul financiar consistent, de circa 52 de milioane de lei, primit de orașul nostru pentru a încheia cu bine sezonul de încălzire de iarna trecută. Ne așteaptă din nou o iarnă dificilă, cu prețuri mari ale combustibililor și cu dificultăți în furnizare generate de războiul din Ucraina, dar am încredere că, cu sprijinul Executivului României, vom depăși toate obstacolele, iar ieșenii vor beneficia, ca de fiecare dată, de apă caldă și căldură.

În același timp, înțeleg deplin responsabilitatea pe care noi, românii, o avem față de frații noștri de peste Prut și înțelegem problemele cu care Republica Moldova se va confrunta iarna viitoare în furnizarea agentului termic. De aceea, în condițiile în care Municipiul Iași a cumpărat deja combustibilul necesar, fac un apel către Guvernul României ca stocurile de gaze naturale care ar fi fost folosite pentru încălzirea orașului nostru să fie livrate Republicii Moldova, astfel încât să depășească cu bine iarna.

Mulțumesc și Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și, în mod deosebit, domnului președinte Dumitru Chiriță, pentru sprijinul în obținerea și menținerea licenței de operator de termoficare pentru Municipiul Iași, cât și pentru întreaga colaborare”, a declarat primarul Mihai Chirica.