Exportul produselor agricole moldovenești spre China va crește

Chişinău, 17 aug. /MOLDPRES/. Valoarea comerțului exterior cu produse agricole din Republica Moldova spre Republica Populară Chineză ar putea crește. La această concluzie au ajuns, în cadrul întâlnirii de ieri, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, şi ambasadorul extraordinar și Plenipotențiar al Chinei la Chișinău, Yan Wenbin, transmite MOLDPRES.

Subiectele de discuții au făcut referință la fortificarea relațiilor economice între state, la promovarea exportului de produse agricole pe piața chineză, fiind analizate impedimentele administrative și logistice pentru livrarea loturilor de fructe și legume proaspete.

„China își menține piețele deschise pentru produsele agricole moldoveneşti, fiind interesată îndeosebi de cireșe, vișine, semințe de struguri, nuci, ulei, șrot, mere, vin, cereale ș.a. Este nevoie ca producătorii autohtoni să manifeste mai multă inițiativă pentru obținerea licenței de importator, fiind un moment-cheie pentru accelerarea exporturilor”, a afirmat Yan Wenbin. De asemenea, diplomatul a menționat că își va aduce aportul pentru a asigura diseminarea experienței chineze privind inovaţiile tehnologice în sectorul de irigare și de prelucrare a solului.

La rândul său, Vladimir Bolea a reiterat că piața chineză rămâne o piață țintă, care urmează a fi valorificată în continuare, produsele moldovenești de origine vitivinicolă fiind promovate prin intermediul Oficiului Național al Viei și Vinului. „Totodată, suntem recunoscători că sprijiniți demersul țării noastre de a dinamiza exporturile produselor agroalimentare pe această piață”, a declarat ministrul.

Conform datelor statistice, 3,6% din totalul producției alcoolice moldovenești exportate în anul 2021, au fost direcționate pe piața Republicii Populare Chineze, aceasta valorând cca 9,3 mlrd de dolari SUA. De asemenea, se înregistrează un interes față de băuturile alcoolice tari, exportul cărora a crescut cantitativ în anul 2021, cu cca 60% față de anul 2020, și valoric cu cca 32%.