A fost majorat bugetul pentru programele naționale de sănătate curative

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a majorat ușor bugetul programelor naționale de sănătate curative din 2022, de la 8,93 miliarde lei la 9,05 miliarde lei (1,8 miliarde euro). Cele mai mari sume au fost alocate, ca în anii precedenți pentru programele pentru cancer, diabet zaharat și dializă. Cele mai mari creșteri față de bugetul alocat inițial au fost stabilite pentru programele de PET-CT, boli rare și boli cardiovasculare. 

Astfel, un ordin al președintelui CNAS (nr. 557/2022), publicat în Monitorul Oficial, modifică bugetul pe întregul an 2022 al programelor naționale de sănătate curative. Prima variantă a bugetului a fost stabilită în iunie 2022.

Din bugetul pe 2022 prevăzut în noul ordin al președintelui CNAS, cele mai mari sume sunt alocate, ca de obicei, pentru trei programe, arată calculele 360medical.ro pe baza sumelor prevăzute în buget.

Astfel, programul național de oncologie are un buget de 3,17 miliarde lei (în scădere de la 3,2 miliarde lei în bugetul inițial) reprezentând 35% din bugetul total (față de 33,9% în 2021).

În cadrul programului de oncologie, o sumă de 2,85 miliarde lei este alocată pentru tratamentul medicamentos al bolnavilor (la fel ca în bugetul inițial).

O sumă de 28,4 milioane lei este alocată în acest an pentru subprogramul de monitorizare a evoluției bolii la pacienții cu afecțiuni oncologice prin PET-CT, în scădere cu peste 40% față de bugetul din 2021.

Însă în cadrul programelor naționale există din acest an și un program național distinct de PET-CT, cu un buget de 27,9 milioane lei în 2022 (majorat cu 34,8% față de programarea inițială).

Al doilea program național ca sumă alocată este cel pentru diabet zaharat, cu o valoare de 2,02 miliarde lei în bugetul din 2022 (22,3% din bugetul total) – la fel ca în bugetul aprobat inițial.

Pe locul al treilea ca valoare este programul național de dializă (de supleere a funcției renale la pacienții cu insuficiență renală cronică), suma alocată fiind de 1,224 miliarde lei (în ușoară creștere față de nivelul inițial).

Bugetul programului pentru boli rare este de 401,4 milioane lei, în creștere cu 1,5% față de nivelul stabilit inițial.

Totuși, aceste sume nu includ valoarea creditelor de angajament și bugetare aferente contractelor cost-volum, care se referă la multe tratamente pentru aceste afecțiuni și este prevăzută distinct.

Acestea au, în 2022, un buget de 1,52 miliarde lei (față de 1,4 miliarde lei în bugetul inițial și 1,69 miliarde lei în 2021) și o pondere totală de 16,8% din valoarea totală a programelor naționale de sănătate curative.

Sunt considerate contracte cost-volum contractele în care deținătorul autorizației de punere pe piață (DAPP) se angajează să furnizeze gratuit un număr determinat de unități, pentru un număr determinat de pacienți, pe o anumită perioadă de timp, în condiții specifice, precum și contractele în care deținătorul autorizației se angajează să furnizeze medicamentul inclus în listă cu un anumit preț negociat, pentru o anumită categorie de pacienți.

Celelalte programe naționale de sănătate curative au alocate următoarele sume în bugetul din 2022: 202,6 milioane lei pentru programul de boli cardiovasculare (în creștere față de bugetul inițial), 137,6 milioane lei pentru boli neurologice (neschimbat), 170,3 milioane lei pentru programul de hemofilie/talasemie (neschimbat), 83,1 milioane lei pentru programul de ortopedie (în creștere), 56,2 milioane lei pentru programul de transplant (neschimbat) și 18,8 milioane lei pentru programul de proteze auditive (în creștere).

PROGRAMELE NAȚIONALE DE SĂNĂTATE

Programele naționale de sănătate sunt împărțite în România în două categorii: programele naționale de sănătate publică, finanțate de Ministerul Sănătății, și programele naționale de sănătate curative, finanțate de CNAS.

Aceste programe au fost reorganizate în martie 2022, fiind aprobate 13 programe naționale de sănătate publică și 15 programe naționale de sănătate curative.

Programele naționale de sănătate publică aveau inițial un buget total de 5,95 miliarde lei în 2022, iar cele curative – de 8,59 miliarde lei, prevedea actul normativ prin care a fost aprobată reorganizarea. Totuși, sumele au fost majorate față de cele estimate inițial, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

În 2021, programele naționale de sănătate curative au avut un buget total de 9,109 miliarde lei, nivel-record istoric.

(sursa:www.360medical.ro)