Cîmpeanu, despre calificativele pentru sport, muzică şi desen: Vor încuraja participarea elevilor la aceste discipline

Ministrul Sorin Cîmpeanu a scris, marţi, despre calificativele pentru sport, muzică şi desen, cu : Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient, că acest sistem de evaluare va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simţi presiunea notei, iar pentru invăţământul vocaţional/clase cu profil sportiv se va păstra sistemul de notare de la 1 la zece. El mai arată că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline Nu va fi diminuat, existând posibilitatea de creştere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023.

”Peste 96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 şi 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educaţie Fizică. Educaţie Muzicală şi Educaţie Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 şi 10.00. Din 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale/anuale de 10.00!”, scrie ministrul.

Sorin Cîmpeanu afirmă că a participat la o dezbatere constructivă cu reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar şi profesori de educatie fizică, întâlnire în cadrul căreia a prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învăţământului din România). Studiul a fost realizat la nivel naţional, pe o eşantionare reprezentativă (220 şcoli din toate judeţele; 64.281 de elevi/min 4 şcoli/judeţ, cu o distribuţie echilibrată între mediile de rezidenţă: urban – rural).

”Sunt foarte multe şcoli în care nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline (37 şcoli din eşantionul de 220 şcoli). Practic, situaţia reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 şi mai puţin de 9.00. Fundamentat pe această situaţie reală, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere: Foarte bine/Bine/Suficient/Insuficient. Pentru invăţământul vocaţional/clase cu profil sportiv se va păstra sistemul de notare de la 1 la zece, lucru deja precizat in proiectul legii”, precizează ministrul Sorin Cîmpeanu.

”Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realităţile din sistemul de învăţământ românesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simţi presiunea notei. În plus, precizăm că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline NU va fi diminuat, existând posibilitatea de creştere prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023”, mai arată Cîmpeanu.

(sursa:www.news.ro)