Copiii cu autism din Republica Moldova vor avea acces la servicii specializate
Un pas înainte pentru îmbunătăţirea calităţii asistenţei pentru copiii cu autism. Astăzi a fost lansată cea de-a doua etapă a unui proiect finanţat de Agenţia Cehă de Dezvoltare, cu scopul de a sprijini incluziunea socială a copiilor şi adolescenţilor diagnosticaţi. Beneficiarii vor avea acces la servicii specializate în mai multe regiuni din ţară, relatează Mesager.
„A finalizat clasa a 4-a, urmează să meargă în clasa a 5-a. Avem mari aşteptări de la procesul acesta de socializare, pentru că el doreşte să socializeze, dar nu ştie cum. Pentru asta şi aşteptăm şi depunem efort pentru deschiderea centrelor, pentru implementarea diferitor proiecte care să furnizeze terapii gratis”, a relatat Natalia Iacub.
Potrivit organizatorilor, în fiecare an se atestă o creştere a copiilor diagnosticaţi cu autism.
„Anul acesta scopul proiectului este mai mult legat de partea legislativă, de partea de politici de schimbări de situaţie, fiind că sunt copiii statului şi statul trebuie să ia o atitudine”, a menţionat directorul executiv A.O. „SOS Autism”, Aliona Dumitraş.
Proiectul este finanţat de Agenţia Cehă de Dezvoltare. Prima etapă a durat până în 2021 şi a avut un buget de aproape 900 de mii de euro.
„Deoarece această problemă nu se rezolvă foarte repede, am anunţat şi a doua etapă a proiectului, cu un buget de aproximativ 600 de mii de euro, pentru trei ani”, a afirmat reprezentantul Ambasadei Cehia Katerina Silhankova.
„Ne bucurăm şi mai mult că guvernul Cehiei a căzut de acord să continue acest proiect, fiind că deschide multe direcţii noi de a lucra, deschide multe oportunităţi pentru copii”, a declarat directorul ADRA Moldova, Andrei Gîrleanu.
Potrivit „SOS Autism”, anul trecut în Republica Moldova erau înregistraţi oficial peste 750 de copii care suferă de autism.