Președintele Maia Sandu participă la cel de-al doilea summit al Platformei Crimeea, de la Kiev

La Kiev are loc al doilea summit al Platformei Crimeea, la care participă online și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. La eveniment vor lua parte reprezentanți ai aproximativ 60 de țări și organizații internaționale: fiind așteptați în special, secretarul general al NATO Stoltenberg, președina Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele polonez Duda.

„Ne-am văzut la Kiev acum un an și ne-am exprimat susținerea fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Platforma Crimeea a fost creată ținând cont de faptul că ordinea internațională funcționează doar atunci când se bazează pe reguli, inviolabilitatea frontierelor, neutilizarea forței și amestecului în treburile interne ale țării”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a vorbit despre războiul din Ucraina și importanța respectării ordinii internaționale, reiterând faptul că Republica Moldova este o țară pașnică.

„Țara mea nu este o excepție, suntem o țară pașnică cu oameni pașnici. Nu poți avea securitate regională, într-o lume fără reguli. Niciun stat nu se va simți niciodată în siguranță”, a adăugat șefa statului.

„Nu vom rămâne slabi, dezbinați, nehotărâți, în zona gri. Moldova nu tolerează nedreptatea. Moldova a condamnat războiul din Ucraina și a cerut încetarea agresiunii. Suntem de partea Ucrainei și ferm condamnăm războiul. Moldova reiterează sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei cu frontierele sale recunoscute internațional, incluzând Crimeea. Ucraina ne protejează azi, Ucraina protejează lumea”, a menționat Sandu.

Al doilea summit al Platformei Crimeei a început la Kiev. Din cauza războiului declanșat de Rusia, anul acesta are loc online.

(sursa:www.agora.md)