Beneficiul pe termen lung al radioterapiei, confirmat în cancerul de prostată avansat
Radioterapia la nivelul prostatei, alături de tratamentul standard, poate prelungi viața pacienților cu cancer de prostată avansat.
Rezultatele unui studiu pe termen lung confirmă faptul că radioterapia la pacienții cu cancer de prostată în stadiu avansat poate menține mai mult timp pacienții în viață, fără a afecta calitatea vieții.
Rezultatele anterioare ale studiului STAMPEDE, unul dintre cele mai mari studii clinice efectuate vreodată pentru această boală, au arătat că radioterapia la prostată, alături de terapia hormonală, îmbunătățește supraviețuirea cu 11% la unii bărbați cu cancer de prostată avansat.
În medie, acest lucru poate însemna doi ani de viață în plus față de tratamentul standard. Rezultatele anterioare ale studiului au condus deja la schimbări ale ghidului clinic din Marea Britanie, aducând beneficii anual, pentru mii de bărbați din Regatul Unit.
Noile descoperiri pe termen lung, de peste cinci ani, susțin în continuare aceste orientări și confirmă că administrarea de radioterapie la prostată are în continuare beneficii, chiar și atunci când cancerul s-a răspândit deja la câțiva ganglioni limfatici și oase.
Recentele rezultate ale studiului de fază III, condus de cercetători de la Institutul de Cercetare a Cancerului, din Londra, confirmă descoperirile timpurii, prezentate în 2018, la Congresul Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO).
Această parte a studiului STAMPEDE, publicat în PLOS Medicine, a implicat aproximativ 2.000 de bărbați cu cancer de prostată avansat din Regatul Unit și Elveția.
Jumătate au primit tratament hormonal standard, în timp ce, cealaltă jumătate a primit atât tratament standard, cât și radioterapie la nivelul prostatei, locul tumorii primare.
Cercetătorii au descoperit că aproximativ 65% dintre bărbații cu cancer de prostată nou diagnosticat, care s-a răspândit la câțiva ganglioni limfatici și oase, care au fost tratați cu radioterapie suplimentară, au supraviețuit timp de cel puțin cinci ani.
În comparație, 53% dintre bărbații care nu au avut tratament suplimentar cu radioterapie erau în viață după cinci ani. Beneficii similare nu au fost observate pentru bărbații al căror cancer s-a răspândit la mai mulți ganglioni limfatici și oase.
Ultimele descoperiri arată, de asemenea, că efectele secundare ale radioterapiei au fost gestionabile, fără niciun impact asupra calității vieții pe termen lung.
Rezultatele pe termen lung susțin ghidurile actuale care recomandă ca radioterapia de prostată să fie încorporată în standardul de îngrijire, fiind o opțiune de tratament relativ ieftină și ușor disponibilă în întreaga lume.
Aproximativ 47.000 de bărbați sunt diagnosticați cu cancer de prostată în fiecare an în Regatul Unit, iar peste 11.500 de bărbați mor din cauza bolii. Se estimează că peste 4.000 de bărbați ar putea beneficia de tratament în fiecare an în Marea Britanie și mai multe mii în întreaga lume.
(sursa;www.360medical.ro)