Pacient infectat cu virusul West Nile, tratat cu succes la Spitalul de Boli Infecțioase

În urmă cu câteva zile, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva” din Iași s-a prezentat un bărbat cu stare febrilă (39 de grade Celsius), cefalee, contractură meningială și simptome clinice de meningită.

Bărbatul, în vârstă de 79 de ani, cu domiciliul în mediul rural, le-a spus medicilor că nu a călătorit în străinătate.

Medicul curant a decis efectuarea analizelor paraclinice și a  puncției lombare, pentru  a verifica suspiciunea de meningită pe care o arăta tabloul clinic al pacientului. Examenul serologic și paraclinic a depistat anticorpii specifici infestării cu virusul West Nile.

“Cazul pacientul a fost unul complex și care a provocat echipa medicală. Vârsta înaintată, comorbiditatea data de neoplasm de colon operat, simptomele pe care le prezenta, toate reprezentau riscuri importante iar previzibilitatea unei evoluții favorabile nu se putea pune în discuție”, a declarat medical Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Potrivit acestuia, bărbatul a fost supus tratamentului specific și monitorizat 24 din 24 de ore de echipa medicală. După zece zile de spitalizare, analizele au arătat că acesta a trecut prin boală și se află în afara oricărui pericol. .

Florin Roșu atrage atenția asupra unui fapt îngrijorător, care nu se regăsește doar în acest caz și anume că pacienții se adresează medicilor specialiști după mai multe zile în care dezvoltă simptome.

“În acest caz, bărbatul a stat mai bine de o săptămână la domiciliu cu automedicație, în condițile în care a prezentat febră de peste 39 de grade mai multe zile. Motivul pentru care s-a adresat spitalului nostru este că starea febriă persista. Vă rugăm să nu neglijați modificări ale stării de sănătate. Luați legătura cu medicul de familie sau medicului specialist , singurii care pot lua decizii în cunoștință de cauză atunci când este vorba de probleme de sănătate”, a declarat medicul.

Cazul de infectare cu virusul West Nile este primul înregistrat anul acesta la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sfânta Parascheva” din Iași.