Mulți dintre pacienții care primesc diagnosticul de boală LYME prin analiza efectuată în laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași povestesc că se adresează acestei unități medicale după ce tratamentul pentru simptomele pe care le resimt nu a funcționat. Întrebați dacă au prezentat mușcătură de căpușă, având în vedere că analizele serologice confirmă prezența virusului în sânge, mulți dintre ei nu își amintesc sau nu au prezentat manifestări la nivel cutanat.
„Boala Lyme este o boală determinată de căpușă. În unele cazuri, această căpușă este purtătoare a infecției cu Borrelia burgdorferi, virus care cauzează boala LYME, pe care îl transmite prin mușcătură. Sunt situații în care nu se evidențiază modificări vizibile la nivel cutanat, însă dacă boala a fost contactată, aceasta își urmează cursul. Într-o formă medie de boală, simptomele se pot confunda cu semnele unor afecțiuni de natură reumatologică. De aceea, facem apel la colegii noștri de alte specialități medicale ca atunci când pacientul prezintă manifestări polisimptomatice(artrite, artralgii (dureri de articulații), cefalee, manifestare cutanată (eritem migrator, erupții) să aibă în vedere un diagnostic diferențiat. În acest fel, pacientul va primi tratament etiologic având în vedere cauza și nu efectele”, afirmă medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Persoanele care știu că au fost mușcate de căpușe, după extragerea în siguranță a insectei, sunt rugate să se adreseze triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva pentru profilaxie, în urma discuției cu medicul curant urmând să fie stabilită necesitatea ținerii sub observație a cazului și pașii pe care acestea trebuie să-i urmeze.
Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, de la începutul acestui an, 11 pacienți au fost tratați în regim de spitalizare pentru boala LYME, alți 38 adresându-se unității medicale pentru investigații sau evaluare.