Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2022 va fi modificată

Parlamentul a susținut în prima lectură proiectele de modificare a legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022. Proiectul fost susținute cu votul a 54 de deputați. Legea modificată prevede venituri în sumă de 12,5 miliarde de lei, cu 186 milioane de lei mai mult față de planul aprobat.

În același timp, volumul cheltuielilor FAOAM pentru anul în curs a fost majorat cu 215 milioane de lei și va constitui 12,833 miliarde de lei. Această majorare este determinată de creșterea cheltuielilor aferente fondului pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice.

De asemenea, creșterea cheltuielilor este determinată de majorarea salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând cu 1 octombrie 2022.

O altă prevedere presupune majorarea salariilor în sectorul medical cu 10%.

Fondurile AOAM vor avea un deficit de 274 milioane de lei, cu 29 milioane de lei mai mult față de planul aprobat. Deficitul va fi acoperit din contul soldului mijloacelor financiare la începutul anului.

(sursa;www.agora.md)