Un vaccin anti RSV, rezultate pozitive în studii clinice

Un vaccin împotriva virusului respirator sincițial (RSV) s-a dovedit eficient în rândul adulților în vârstă, într-un studiu clinic de stadiu avansat.

Compania Pfizer a anunțat, joi, că intenționează să solicite aprobare pentru vaccinul său împotriva virusului respirator sincițial (RSV) de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), autoritatea de reglementare a sănătății din SUA, precum și de la alte autorități de reglementare, în următoarele luni.

În prezent, nu există vaccinuri aprobate în SUA pentru RSV, un virus comun care provoacă de obicei simptome ușoare asemănătoare răcelii, dar care poate fi fatal pentru copiii mici și adulții mai în vârstă.

Se estimează că RSV provoacă aproximativ 14.000 de decese anuale în rândul adulților în vârstă din Statele Unite.

Vaccinul s-a dovedit eficient în proporție de 85,7% în rândul participanților cu trei sau mai multe simptome și 66,7% pentru două sau mai multe simptome, conform unei analize intermediare efectuate de un grup extern de monitorizare a datelor.

Vaccinul RSVpreF a fost, de asemenea, bine tolerat, fără probleme de siguranță, conform rezultatelor studiului.

Formularea este concepută pentru a viza două tulpini ale virusului respirator.

Gigantul farma a înrolat până acum aproximativ 37.000 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani, în studiul său global, de stadiu avansat, pentru testarea vaccinului.

Compania rivală, Moderna, a început și ea să deruleze un studiu în stadiu avansat cu un vaccin injectabil pe bază de ARN mesager (ARNm) împotriva virusului respirator sincițial, în luna ebruarie.

(sursa;www.360medical.ro)