Un studiu al Colegiului de Medicină Penn State din Hershey, publicat în BMJ Open Respiratory Research, a constatat că cei care primesc un diagnostic de apnee obstructivă în somn prezintă un risc semnificativ mai mare de a muri subit decât cei care nu au această afecțiune.
Apneea obstructivă în somn a devenit o problemă de sănătate răspândită la nivel global. Literatura recentă estimează că mai mult de 1 miliard de indivizi experimentează această tulburare cronică de somn.
Cuvântul apnee înseamnă „oprirea respirației”. În timpul apneei obstructive de somn, există o reducere sau o blocare completă a fluxului de aer în timpul somnului. Această tulburare de somn se manifestă în diferite moduri, inclusiv somnolență excesivă în timpul zilei, oboseală, sforăit puternic și somn neodihnitor.
Apneea în somn este o afecțiune care poate afecta calitatea vieții și sănătatea fizică a unei persoane.
Remediile la domiciliu, cum ar fi modificările sănătoase ale stilului de viață și dormitul noaptea pe o pernă, cu capul mai sus decât corpul, pot ajuta la reducerea episoadelor de apnee.
Cu toate acestea, dacă o persoană are apnee de somn moderată sau severă, ar trebui să se prezinte la un medic. Probabil că ar trebui să poarte un dispozitiv CPAP pentru a-i susține respirația.
Consecințe grave ale apneei de somn
Deși simptomele apneei de somn pot afecta calitatea vieții unei persoane, ele pot avea și consecințe și mai grave.
Cercetătorii de la Penn State au efectuat o revizuire sistematică a literaturii și au identificat 22 de studii axate pe apneea obstructivă în somn, moartea cardiacă și moartea subită. Echipa a analizat datele combinate ale acestor studii prin meta-analiză.
Analiza cantitativă a inclus un total combinat de peste 42.000 de indivizi din întreaga lume. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani, iar 64% au fost bărbați.
Meta-analiza a arătat că indivizii cu apnee obstructivă în somn au fost aproximativ de două ori mai predispuși să sufere de moarte subită decât cei care nu aveau afecțiunea de somn. Studiul a identificat, de asemenea, că apneea obstructivă în somn a dus la un risc aproape dublu de deces cardiovascular care a crescut odată cu înaintarea în vârstă.
Potrivit dr. John S. Oh, profesor asistent la Departamentul de Chirurgie al Centrului Medical Milton S. Hershey Penn State Health și unul dintre autorii studiului, mulți pacienți nu realizează gravitatea unui diagnostic de apnee.
„Apneea obstructivă în somn este o afecțiune frecventă care poate avea consecințe fatale”, subliniază dr. Oh.
Sforăitul este unul din principalele simptome ale apneei în somn
Majoritatea persoanelor care au apnee obstructivă în somn sforăie. Este posibil să aibă un partener sau o persoană dragă care să le spună că sforăie tare. Chiar dacă o persoană cu apnee în somn nu sforăie zgomotos, poate prezenta alte simptome, cum ar fi somnolență excesivă în timpul zilei, probleme de concentrare sau probleme de memorie.
O persoană ar putea dori să discute despre simptomele sale cu un medic, care de obicei îi va recomanda un studiu de somn. Studiul poate solicita persoanei să petreacă noaptea la o unitate specială, unde profesioniștii din domeniul medical vor monitoriza cât de des încetează să respire în timp ce doarme, precum și saturația oxigenului și ritmul cardiac. Cu toate acestea, testele de somn acasă sunt, de asemenea, o posibilitate și sunt tot mai utilizate.
Sforăitul nu înseamnă neapărat că ai apnee în somn. Deși sforăitul este un indicator al apneei în somn, un studiu de somn poate ajuta un medic să stabilească dacă o persoană are suficiente episoade de respirație haotică sau întreruperi ale respirației, pentru ca apneea de somn să fie prezentă.
Diagnostic și tratament în timp util
Într-un interviu acordat publicației Medical News Today, Dr. Ryan Soose, directorul Diviziei de Somn UPMC, a declarat: „Știm de multă vreme că pacienții netratați cu apnee în somn sunt mai predispuși să dezvolte hipertensiune arterială, boli de inimă și multe alte afecțiuni de sănătate. Dar riscul de deces subit raportat în acest studiu este alarmant și face ca un diagnostic și un tratament în timp util să fie și mai urgente”.
Efectele sistemului nervos asupra ciclului de somn uman pot explica asocierea dintre apneea de somn și rata crescută a morții subite.
Din cauza lipsei intermitente de oxigen pe care o au persoanele cu apnee în somn, sistemul nervos central poate fi suprasolicitat pentru a crește fluxul de aer. La rândul său, acest lucru poate provoca creșteri ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice la o persoană.
În plus, cineva cu apnee în somn va experimenta stresul oxidativ, care poate contribui la un dezechilibru al antioxidanților din organism. Acest dezechilibru poate deteriora celulele și accelera procesul de îmbătrânire, provocând numeroase probleme de sănătate în timp.
Într-un podcast, Dale Coller, DO, de la Holland Hospital Pulmonary and Sleep Medicine din Michigan, a comentat factorii de stres care rezultă din apneea obstructivă în somn.
„De fiecare dată când [gâtul] se închide, este foarte asemănător cu momentul când cineva este sufocat”, explică Coller. „Acest lucru se poate întâmpla de sute de ori într-o singură noapte, provocând stres și fragmentarea somnului”.
„Furnizarea de tratamente accesibile pentru populațiile cu [apnee obstructivă în somn] poate reduce în cele din urmă rezultatele negative asupra sănătății acestor indivizi”, a adăugat co-autorul Emily Heilbrunn.
Dr. Soose a fost de acord: „Cred că tratarea apneei de somn implică un plan de tratament personalizat, care implică și o abordare holistică și este adaptat în funcție de nevoile unice ale fiecărui individ”.
(sursa:www.doc.ro)