Sanatate

Durerea de umăr, cauze și tratament. Medic: În faza acută este mai ușor de tratat, decât atunci când se cronicizează

Durerea de umăr poate deveni cronică dacă nu este tratată din timp. Periartrita (umărul înghețat) este o afecțiune care duce la durere și rigiditate în și în jurul articulației umărului. Cu un umăr înghețat, capsula humerusului – care este o capsulă comună liberă peste umăr – devine groasă, strânsă și foarte dificil de mișcat.

Semnele periatritei 

Medicul ortoped Răzvan Ene medic a explicat în emisiunea Sfat de Sănătate de la Antena 3 despre cauzele care pot declanșa durerea de umăr.

Semnul tipic este o reducere bruscă şi dureroasă a capacităţii de mişcare a umărului. Aceasta scădere a motilităţii se datorează unei rigidizări a umărului, adesea denumită „umăr îngheţat”.

Există multe cauze care nu sunt întotdeauna clar vizibile. Orice modificare a tendoanelor, ligamentelor, muşchilor sau oaselor articulaţiei umărului poate duce la o rigidizare dureroasă a acesteia din urmă. Cauzele principale ale durerii sunt căderea sau uzură (osteoartrita).

”Articulația umărul este o articulație sferoidală. În esență este instabilă prin definiție, însă dacă pe lângă o articulație instabilă, asociem și o traumă sau o leziune degenerativă, cu adevărat lucrurile se vor complica și atunci și paleta de atitudini terapeutice este extrem de diversificată.

Cea mai frecventă patologie în astfel de situații este periartrita scapulohumerală. Adică un pacient care n-a făcut sau nu face niciun fel de activitate fizică şi ajunge la mare şi înoată, acesta suprasolicită această articulație. Accentuând astfel nivelul de activitate fizică şi articulaţiile reacționează într-o manieră inflamatorie și astfel apare durerea.

Nu este cu risc vital, dar poate să se cronicizeze. Periartrita scapulohumerală se poate croniciza extrem de ușor și atunci o durere care persistă luni nu e deloc plăcută.

În astfel de situaţii, prima săptămână de durere trece mai uşor, dar atunci când cele şapte zile trec şi durerea nu cedează sau din contră se accentuează, abia atunci încep simptomele care ne afectează viaţa de zi cu zi şi ne afectează activitatea profesională. Deja devine o problemă semnificativă. O durere în faza acută este mai ușor de tratat, decât atunci când se cronicizează”, a explicat medicul.

Persoane aflate în categoria de risc

Periartrita poate afecta două din cinci persoane. În cea mai mare parte, sunt afectate persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani. Din anumite motive, femeile sunt mai predispuse la aceasta. Cei care au diabet zaharat sau alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi boala tiroidiană hiperactivă, par să aibă un risc mai mare, arată Bell Marra Health. 

 

În timp ce oricare umăr poate fi afectat de periartrită, în cele mai multe cazuri, este vorba de umărul non-dominant. Deci, dacă ai fi stângaci, dreapta ar avea mai multe șanse să fie afectată. Există situații – aproximativ una din cinci – în care afecțiunea apare la un umăr și apoi se dezvoltă în celălalt umăr în aproximativ cinci ani.

Durerea de umăr – cauze

Durerea de umăr poate fi perturbatoare, mai ales dacă ești o persoană activă. Durerea și mobilitatea limitată în umăr îngreunează îndeplinirea sarcinilor fizice.

Există mai multe cauze potențiale umăr congelate, inclusiv sedentarismul, cicatricile post-chirurgicale, sau interferența cu anumite medicamente.

Mişcări repetitive care stresează articulaţia pot duce la declanșarea periatritei scapulohumerale. În general, sportivii care practică tenis, golf, baseball se confruntă mai des cu această afecţiune, dar şi antrenamentul de forţă greşit efectuat ori ridicarea frecvenţă a greutăţilor poate cauza apariţia inflamaţiei.

Procesele degenerative legate de vârstă, dar și istoricul leziunilor traumatice, precum luxaţiile, entorsele, fracturile, favorizează apariţia durerii şi scade funcţionalitatea umărului.

Calcifierile produse la nivelul humerusului şi a capsulei articulare, dezechilibrele musculare, ruperea unor părţi osoase sau cartilaginoase ale articulaţiei sunt alte cauze.

Afecțiunile care pot provoca durerea de umăr sunt: 

– Boala Parkinson

– Boli cardiace

– Afecțiuni tiroidiene

– Diabet

– Tuberculoza

Durerea de umăr – tratament

Pentru tratamentul periartritei scapulohumerale, majoritatea cercetătorilor cred că administrarea de medicamente analgezice poate trata și ameliora temporar simptomele, iar cele mai multe dintre ele vor recidiva după retragerea medicamentului.

 

(sursa:www.dcmedical.ro)

Related Articles

Back to top button