FluxSanatate

Un medicament pentru diabet al AstraZeneca reduce semnificativ riscul de spitalizare şi deces al persoanelor cu insuficienţă cardiacă

Farxiga, importantul medicament pentru diabet al AstraZeneca, a condus la reducerea semnificativă a riscului de spitalizare şi deces la persoanele cu toate tipurile de insuficienţă cardiacă, potrivit datelor unui studiu clinic, deschizând calea pentru o creştere substanţială a numărului de pacienţi beneficiari, transmite Reuters.

Tratamentul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai SGLT2, care au fost aprobate iniţial pentru tratarea diabetului de tip 2.

De atunci, s-a demonstrat că medicamentele de acest timp sunt benefice pacienţilor cu boli cronice de rinichi şi inimă şi previn atacurile de cord.

Farxiga este primul medicament pentru insuficienţa cardiacă care arată beneficii asupra mortalităţii în toate formele de insuficienţă cardiacă, a spus compania.

Date detaliate dintr-un studiu numit ”DELIVER”, care evaluează Farxiga la pacienţii cu o formă de insuficienţă cardiacă caracterizată prin fracţiune de ejecţie uşor redusă sau conservată au fost prezentate la congresul Societăţii Europene de Cardiologie de la Barcelona.

Fracţia de ejecţie măsoară capacitatea inimii de a pompa sânge bogat în oxigen în organism.

Farxiga a îndeplinit obiectivul principal al studiului, inducând o reducere semnificativă statistic a riscului de deces cauzat de inimă, spitalizare cu insuficienţă cardiacă şi vizite la urgenţă pentru insuficienţă cardiacă, cu 18%.

Presupunând că autorităţile de reglementare susţin utilizarea mai largă a medicamentului pentru insuficienţă cardiacă, pe baza acestor date, populaţia de pacienţi pentru Farxiga va creşte cu 50%, a spus Ruud Dobber, care conduce divizia de biofarma a AstraZeneca.

Medicamentul concurent Jardiance , al companiilor Eli Lilly şi Boehringer Ingelheim, a avut anul trecut rezultate similare în studiul care a implicat pacienţi de acelaşi tip.

O analiză combinată a DELIVER şi a unui alt studiu care a implicat aproximativ 11.000 de pacienţi cu insuficienţă cardiacă a arătat că Farxiga a redus riscul de deces din cauze bolilor cardiovasculare – inclusiv atacuri de cord – cu 14% şi decesul din orice cauză cu 10%. De asemenea, medicamentul a redus cu aproape o treime riscul de internare pentru insuficienţă cardiacă.

Insuficienţa cardiacă apare atunci când muşchiul inimii devine incapabil să pompeze sânge atât de eficient pe cât ar trebui şi poate provoca o serie de probleme grave de sănătate şi deces.

Din cei 64 de milioane de pacienţi cu insuficienţă cardiacă estimaţi la nivel global, aproximativ jumătate au o fracţie de ejecţie redusă, care este egală cu sau mai mică de 40%. Restul au o fracţie de ejecţie uşor redusă sau conservată.

Indiferent de fracţia de ejecţie scăzută sau ridicată, beneficiul Farxiga a fost consistent, a spus Pardeep Jhund, profesor de cardiologie la Universitatea din Glasgow, care a lucrat la analiză.

În ciuda multor tratamente disponibile pentru insuficienţă cardiacă, pacienţii continuă să aibă un prognostic prost, aşa că iniţierea terapiei în loc să aştepte testele pentru a determina fracţia de ejecţie este esenţială.

Această analiză arată că nu este nevoie să aşteptaţi, a spus Jhund.

De asemenea, abordează îndoielile că pacienţii din spectrul fracţiei de ejecţie (FE) mai înalte – cu un FE de aproximativ 65% sau mai mare – nu ar obţine acelaşi beneficiu, preocupări care au apărut cu datele studiului Jardiance.

Anul trecut, Farxiga a generat vânzări de puţin peste 3 miliarde de dolari. În 2022, medicamentul a avut vânzări de aproximativ 1 miliard de dolari în fiecare trimestru.

Această analiză împinge inhibitorii SGLT2 în prim-planul terapiei insuficienţei cardiace, a spus coautorul studiului Scott Solomon, profesor de medicină la Harvard Medical School, Brigham and Women’s Hospital.

Medicii vor alege probabil Farxiga sau Jardiance în funcţie de disponibilitate şi cost, care ”va fi probabil mai important decât orice potenţiale diferenţe între aceste terapii”, a spus el.

(sursa;www.news.ro)

 

Related Articles

Back to top button