Un nou medicament pentru leucemie mieloidă, aprobat în UE

Medicamentul asciminib pentru leucemie mieloidă cronică (LMC) a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană.

Compania Novartis a anunțat luni că medicamentul său, Scemblix (asciminib), a fost aprobat de Comisia Europeană pentru pacienții adulți cu leucemie mieloidă cu cromozom pozitiv Philadelphia (Ph+ CML-CP) în fază cronică, tratați anterior cu doi sau mai mulți inhibitori ai tirozin kinazei (TKI), oferind o nouă abordare de tratament pentru pacienții cu intoleranță la alte terapii.

Pacienții cu cu leucemie mieloidă cronică primesc, în general, terapii cu administrare orală cu inhibitori de tirozin kinază, iar cei care se confruntă cu efecte secundare sau rezistență la tratament au puține speranțe să poată controla boala, a mai declarat grupul farmaceutic elvețian într-un comunicat.

Medicamentul aprobat se bazează pe un mecanism nou, care acționează ca un inhibitor de STAMP, a mai declarat Novartis.

Scemblix este primul tratament pentru LMC din Europa care funcționează țintind specific buzunarul de miristoil al proteinei BCR-ABL1, și care poate bloca BCR-ABL1 într-o conformație inactivă (cunoscut și ca inhibitor STAMP în literatura științifică), oferind o abordare de tratament regândită pentru pacienții care suferă de intoleranță sau rezistență la terapiile TKI disponibile în prezent.

Medicamentele competitive aflate în prezent pe piață sunt combinate cu site-ul de legare ATP al proteinei BCR-ABL1. Asciminib acționează pe o altă parte a kinazei, buzunarul miristoilului ABL. Ca inhibitor de STAMP, asciminib are potențialul de a ajuta la rezolvarea rezistenței și intoleranței la inhibitorii TKI în tratamentul ulterior al leucemiei mieloide cronice și de a îmbunătăți prognosticul pacienților, a mai anunțat compania.

(sursa;www.news.ro)