Reacţii la moartea lui Mihail Gorbaciov: Vladimir Putin a transmis „cele mai profunde condoleanţe”

Liderii politici au transmis reacţii la moartea lui Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice înainte de dizolvarea acesteia, potrivit Reuters. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a transmis „cele mai profunde condoleanţe”, iar preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen a scris că acesta a deschis calea pentru o Europă liberă, fiind o moştenire pe care nu o vom uita. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson a arătat că „întotdeauna a admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a duce Războiul Rece la o concluzie paşnică”.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin şi-a exprimat „cele mai profunde condoleanţe”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă Interfax. „Mâine va trimite o telegramă de condoleanţe familiei şi prietenilor săi”, a transmis liderul de la Kremlin.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Am fost profund întristat să aflu despre decesul lui Mihail Gorbaciov, un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei. El a făcut mai mult decât orice altă persoană pentru a pune capăt în mod paşnic Războiului Rece. „Lumea a pierdut un lider global impunător, un multilateralist angajat şi un avocat neobosit al păcii.”
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen: „Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere şi respectat. El a jucat un rol crucial pentru a pune capăt Războiului Rece şi pentru a doborî Cortina de Fier. A deschis calea pentru o Europă liberă … Această moştenire este una pe care nu o vom uita.”
Fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice: „Sunt întristată să aflu de moartea lui Mihail Gorbaciov. A fost un om care a încercat să ofere o viaţă mai bună pentru poporul său. Viaţa sa a avut consecinţe, deoarece, fără el şi fără curajul său, nu ar fi fost posibilă încheierea paşnică a Războiului Rece.”
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson: „Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a duce Războiul Rece la o concluzie paşnică … Într-o perioadă de agresiune a lui Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit pentru deschiderea societăţii sovietice rămâne un exemplu pentru noi toţi.”
(sursa:www.news.ro)