Tabletele de insulină orală, promițătoare în testele preclinice

O echipă de cercetători din Canada a reușit să dezvolte o tabletă de insulină care nu se injectează și care a fost absorbită de ficat în proporție de aproape 100%.

O echipă de cercetători de la universitatea Columbia Britanică, din Canada, lucrează la dezvoltarea unor tablete de insulină ca înlocuitor pentru injecțiile zilnice de insulină.

Cercetătorii au descoperit că insulina din cea mai recentă versiune a tabletelor lor orale este absorbită de modelele de șobolani în același mod în care este și insulina injectată.

„Aceste rezultate interesante arată că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea unei formulări de insulină care nu va mai trebui să fie injectată înainte de fiecare masă, îmbunătățind calitatea vieții, precum și sănătatea mintală, a peste nouă milioane de diabetici de tip 1 la nivel global”, a declarat prof. dr. Anubhav Pratap-Singh, cercetător principal la facultatea de sisteme alimentare și resurse naturale.

Pentru dr. Singh inspirația din spatele cercetării pentru căutarea unei insuline neinjectabile vine de la tatăl său diabetic, care injectează insulină de 3-4 ori pe zi în ultimii 15 ani.

Cercetătorii au raportat că aproape 100% din insulina din tabletele pe care le-au dezvoltat intră direct în ficat. În încercările anterioare, cea mai mare parte a insulinei administrate oral se acumula în stomac.

În recentul studiu, „Chiar și după două ore de la livrare, nu am găsit insulină în stomacul șobolanilor pe care i-am testat. Totul era în ficat, ținta ideală pentru insulină, și asta este cu adevărat ceea ce am vrut să obținem”, a declarat Yigong Guo, primul autor al studiului, candidat la doctorat.

Schimbarea modului de livrare a insulinei

Când vine vorba de administrarea insulinei, injecțiile nu reprezintă modul cel mai confortabil sau convenabil pentru pacienții cu diabet.

Echipa UBC a lucrat pentru a rezolva locul în care are loc absorbția insulinei orale și mărirea ratei de absorbție. Echipa de cercetători a dezvoltat un alt tip de tabletă care nu se înghite, ci se dizolvă atunci când este plasată între gingie și obraz. Această metodă, care folosește membrana subțire din mucoasa bucală, a eliberat toată insulina în ficat fără a pierde sau a descompune insulina pe parcurs.

„Pentru insulina injectată avem nevoie de obicei de 100 de UI per injecție. Alte comprimate înghițite, care merg la stomac, ar putea avea nevoie de 500 de UI de insulină, care este în mare parte irosită, și aceasta este o problemă majoră pe care am încercat să o rezolvăm”, a explicat Yigong.

Majoritatea tabletelor de insulină cu administrare orală prin înghițire, pe care cercetătorii le au în curs de dezvoltare, tind să elibereze insulina lent în două până la patru ore, în timp ce insulina injectată se eliberează rapid și complet în 30-120 de minute.

„Asemenea injecției cu insulină care are acțiune rapidă, tableta noastră cu administrare orală se absoarbe și ea după o jumătate de oră și poate dura aproximativ două până la patru ore”, a precizat dr. Baldelli.

Mai multe beneficii potențiale pentru tabletele de insulină

Cercetarea urmează înceapă studiile umane, imediat ce echipa găsește finanțare și colaboratori. Dincolo de beneficiile potențiale clare pentru diabetici, cercetătorii spun că tableta pe care o dezvoltă ar putea fi mai durabilă, mai rentabilă și mai accesibilă.

„Peste 300.000 de canadieni trebuie să-și injecteze insulină de mai multe ori pe zi. Asta înseamnă o mulțime de deșeuri pentru mediu, ace și plasticul din seringă, care ar putea să nu fie reciclate și să ajungă la groapa de gunoi, ceea ce nu s-ar întâmpla cu o tabletă orală”, a mai spus dr. Pratap-Singh.

Cercetătorii speră să reducă costul insulinei întrucât alternativa orală ar trebui să fie mai ieftină și mai ușor de produs. De asemenea ar putea rezolva și problema transportului comprimatelor pentru diabetici, care în prezent trebuie să-și păstreze dozele de insulină la rece.

Cercetarea a fost publicată în Scientific Reports.

(sursa:www.360medical.ro)