AEP: 18.869.456 de cetățeni cu drept de vot, înscriși în registrul electoral

Autoritatea Electorală Permanentă a informat joi că totalul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 august este de 18.869.456, cu 3.912 mai puţini faţă de ultima informare publică.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de AEP, diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia.

„Precizăm că, în perioada 1 – 31 august, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri: 23.816 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, 32 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie”, se arată în comunicat.

AEP mai spune că un număr de 70 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

„Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 1 – 31 august este de 19.866, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date”, precizează AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.081.167 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 788.289 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

(sursa:AGERPRES)