CulturaFlux

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti va avea loc între 27 septembrie şi 2 octombrie

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti, ediţia a 12-a, ce continuă să exploreze şi să promoveze experimentele inovatoare, printr-o amplă selecţie de filme de scurt şi lungmetraj prezentate în premieră în România, va avea loc între 27 septembrie şi 2 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Propunerea curatorială a ediţiei din 2022, prezentată sub titlul „Handle with care”, pune în discuţie starea de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm, prin intermediul celor peste 70 de lucrări cinematografice incluse în selecţie, care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Printre surprizele din acest an se numără proiecţia în premieră în România „De Humani Corporis Fabrica”, documentarul hipnotizant prezentat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a prestigiosului Festival de Film de la Cannes.

În premieră în istoria festivalului, ediţia din acest an va include o nouă secţiune competiţională dedicată lungmetrajelor realizate de cineaşti aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră. Noua secţiune reuneşte 7 filme care s-au distins în ultimul an în circuitul festivalurilor prin abordări formale inovatoare, care explorează noi posibilităţi de expresie ale limbajului cinematografic.

Abonamentele BIEFF.12, care asigură acces nelimitat la toate proiecţiile şi evenimentele din programul ediţiei, au fost puse în vânzare şi sunt disponibile, începând de joi, pe platforma Eventbook.

Tema care va defini experienţa de festival în 2022 pune în centru noţiunea de grijă înţeleasă ca liant pentru fracturile şi rupturile sociale şi naturale, politice şi culturale cu care se confruntă umanitatea astăzi. Grija ca răspuns la îngrijorare – grija faţă de celălalt, dar şi faţă de noi înşine, grija faţă de generaţiile viitoare, grija faţă de totalitatea fiinţelor vii.

„Handle with care” invită la reflecţie asupra felului în care trăim, asupra valorilor care guvernează comunităţile şi societăţile de care aparţinem, dar şi asupra modurilor în care putem re-imagina lumea înconjurătoare şi interacţiunile noastre cu cei/cele şi ceea ce ne înconjoară într-o manieră mai sustenabilă şi mai incluzivă, cu grijă şi cu respect faţă de alteritate.

„De Humani Corporis Fabrica” – faţă în faţă cu starea de alteritate a propriilor noastre corpuri

Documentarul „De Humani Corporis Fabrica” – o expediţie cinematografică uimitoare în interiorul corpului uman, a fost prezentat anul acesta în selecţia Festivalului de Film de la Cannes. La 5 secole de când, în numele ştiinţei, anatomistul André Vésale deschidea pentru prima dată corpul uman, regizorii Verena Paravel şi Lucien Castaing-Taylor se folosesc de materiale video captate prin intermediul tehnicii medicale ultra-moderne pentru a ne oferi o spectaculoasă imagine din interior asupra funcţionării organismului uman.

„De Humani Corporis Fabrica” va avea parte de o proiecţie specială în închiderea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti, duminică, pe 2 octombrie.

(sursa:www.news.ro)

Related Articles

Back to top button