Mai mult de 350 de hărţi, cărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria şi cultura românilor sunt expuse, în această toamnă, în exclusivitate, la ARCUB – Hanul Gabroveni, în expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc”.
Organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” prezintă, în perioada 16 septembrie – 22 octombrie, o selecţie amplă de obiecte unicat din colecţiile Emilian Radu, în spaţiile expoziţionale de la parterul şi subsolul Hanului Gabroveni.
Expoziţia ilustrează istoria, cultura şi „romanitatea românilor” de-a lungul ultimelor cinci secole (sfârşitul secolului al XV-lea – începul secolului al XX-lea) în forme originale şi inedite, între care o hartă a Daciei din secolul 15, o gravură din secolul 15 cu portretul lui Vlad Ţepeş sub titlul „Hystoria Dracole Wayda”, prima carte tipărită în Moldova în limba română, hrisoave de secol 17 cu semnătura în cerneală fero-galică a lui Matei Basarab, domnitorul Ţării Româneşti sau cu sigiliul cancelariei lui Vasile Lupu, domnitorul Moldovei, documente cu frontispicii şi cărţi vechi în alfabet chirilic sau latin, un document de la 1863 ce poartă semnătura olografă a lui Alexandru Ioan Cuza, dar şi o versiune desenată a lucrării „Eva” a lui Constantin Brâncuşi.
Obiectele prezentate în cadrul expoziţiei „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” fac parte din colecţiile Emilian Radu, unul dintre cei mai renumiţi şi pasionaţi colecţionari români de artă, dar şi de obiecte încărcate de istorie şi cultură.
Printre cele peste 350 de exponate se află piese unicat şi inedite care sunt expuse pentru prima dată public sau care nu se regăsesc în colecţiile muzeelor din România.
De o varietate tematică şi geografică mare, documentele istorice oferă detalii interesante despre derularea anumitor evenimente politice, a evoluţiei şi a comportamentelor elitelor socio-economice din cele trei state româneşti, cel mai vechi document datând din 1545.
Hărţile expoziţiei datează din secolele 15-20 şi includ informaţii referitoare la geografia şi organizarea administrativă a celor trei ţări române, dar şi informaţii privind Europa şi lumea în ansamblul ei. Iar cărţile vechi şi rare completează expoziţia de la ARCUB cu monumente de limbă românească veche, de la Cazania lui Varlaam (1643), la Noul Testament de la Bălgrad (1648) şi Biblia lui Şerban Cantacuzino (1688). Nu în ultimul rând, selecţia de gravuri vechi şi fotografii de secol 19 şi 20 vine să redea şi o dimensiune imagistică mai pregnantă evenimentului expoziţional.
„De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” are loc în contextul extins al celebrării celor 100 de ani de la încoronarea la Alba Iulia a cuplului regal al României Mari, Ferdinand I şi Maria, şi marchează, astfel, recunoaşterea unităţii românilor în spaţiul lor istoric, prin prezentarea, în exclusivitate, a unor obiecte de colecţie inedite, despre istoria medievală şi modernă, cultura şi literatura veche, precum şi imaginea românilor şi a vecinilor săi. Demersul expoziţional are la bază o lungă perioadă de documentare şi expertiză a bunurilor culturale expuse, de o mare valoare istorică şi patrimonială.
Expoziţia poate fi vizitată la ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Bolţilor, Sala Atelier, Sala Arcelor, Sala Cafenea) în perioada 16 septembrie – 22 octombrie, în intervalul orar 12.00-20.00. În fiecare zi de luni din această perioadă expoziţia va fi închisă.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).
Preţ: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).
(sursa:www.news.ro)