Caz deosebit de grav, tratat de medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Un caz deosebit de grav pe care medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași îl tratează în Compartimentul de Terapie Intensivă i-a determint pwe aceștia să atragă atenția asupra unui fenomen periculos care se păstrează, deși unitatea medicală funcționează în sistem hibrid și chiar și în perioada pandemiei de COVID-19, patologiile grave au avut regim prioritar.

Este vorba de neglijarea sănătății și a afecțiunilor cronice existente, care slăbesc imunitatea organismului, lăsându-l fără apărare în fața infecțiilor rare și extrem de periculoase.

“Acesta este și cazul unei paciente de 65 de ani, aflată sub observație în Compartimentul de Terapie Intensivă, cu înaltă suspiciune de mucormicoză rinocerebrală, o infecție fungică rară, care poate pune în pericol viața pacientului. Femeia a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioasă pe data de 27 august, după ce a fost adusă prin transfer de la o altă unitate medical, unde a fost internată din data de 22 august, când s-a prezentat cu asimetrie facială, cefalee, hipoestezie (sensibilitate cutanată scăzută) la nivelul părții stângi a feței și diagnostic de meningită. Meningita a fost  confirmată și prin rezultatele analizelor   efectuate în Laboratorul de Analize Medicale al spitalului. S-a solicitat exament CT (Computer Tomograf – n.r.) pentru a exclude orice alte patologii, însă starea pacientei se degrada incontinuu. Femeia are un istoric medical complex și care vorbește, din păcate, despre faptul că și-a neglijat total sănătatea: diabet dezechilibrat, ciroză hepatica decompensată, cancer mamar, patologii decompensate care o încadrează în categoria pacienților imunodepresivi”, afirmă medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

“În primele zile de spitalizare a fost conștientă și cooperantă.  Ca simptomatologie prezenta disfazie (nu reușea să articuleze cuvinte) și nu putea deschide ochii. De asemenea, prezenta o echimoză fronto parentală stângă periorbital superior, intern ochi stâng și periauricular stâng. Pe data de 30 august, pacienta s-a degradat neuronal, nu mai putea articula cuvinte, exprimându-se prin sunete. Pentru că  echimoza s-a extins foarte mult în scurt timp, rezultatul neconcludent al CT –urilor repetate, tabloul clinic, toate au determinat medicii să solicite RMN și consult neurologic. S-a ridicat suspiciunea înaltă de mucormicoză rinocerebrală cu leziuni ischemice ca și consecințe ale acestei infecții”, a adăugatr mediciul, care a precizat că pacienta a primit  tratament specific, conform ghidurilor internaționale, însă prognosticul rămâne, în continuare, extrem de rezervat.

Potrivit medicilor, în ultimii zece ani, la Spitalul de Boli Infecțioase “Sfânta Parascheva” din Iași au fost înregistrate trei cazuri de infectare cu mucormicoză

Mucormicoza este o infecție fungică rară. Acestă ciupercă nu reprezintă un pericol  pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor imuno depresivi. Se regășește în sol, în plante, în gunoi de grajd, dar și în fructele și legumele în stare de descompunere.