În luna august, peste 600 de persoane din Chișinău au fost la medici după ce au suferit alergii din cauza ambroziei

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. În luna august, peste 600 de persoane s-au adresat la instituțiile medicale primare din capitală după ce au suferit alergii din cauza ambroziei. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei capitalei, Boris Gîlca, în cadrul unei conferințe de presă susținută în comun cu șefa Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Victoria Covali, transmite MOLDPRES.

Potrivit lui Gîlca, numărul persoanelor ce suferă din cauza reacțiilor alergice ar fi de 10 ori mai mare – circa 6000, iar la nivel național acesta ar depăși semnificativ cifra. „După adresarea la medic, pacientul urmează să efectueze un test la alergeni, care este realizat în laboratoarele private și este foarte costisitor. Sunt persoane ce se adresează la farmacie pentru a li se recomanda un preparat anti-alergic, în așa cazuri medicamentul poate fi ineficient. Preparatele sunt destul de costisitoare și necesită a fi procurate anual, în perioada de creștere și înflorire a plantei, de aceea propunem includerea acestora în lista medicamentelor compensate”, a spus Boris Gîlca.

Autoritățile locale au specificat că nu ar deține pârghiile necesare pentru a aplica sancțiuni pentru agenții publici sau privați, care nu respectă măsurile de combatere a ambroziei. „Nu suntem abilitați cu responsabilități de control și amendare. Eradicarea ambroziei revine autorităților locale doar în cazul în care este imposibilă identificarea proprietarilor terenurilor. În perioada iunie-septembrie muncitorii au utilizat metoda tehnică și cea chimică pentru lichidarea plantei. Aceasta are cel mai mare nivel de răspândire în sectorul Buiucani al capitalei. Se observă că planta a dezvoltat deja o rezistență la preparatele chimice, de aceea vor fi efectuate testări pentru a identifica alte tipuri de erbicide”, a spus șefa Întreprinderii Municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Victoria Covali.

Ministerul Sănătății a specificat anterior că măsura principală de prevenire a alergiei constă în evitarea expunerii la ambrozie. „Pentru a putea fi diminuat contactul cu aceasta, planta trebuie să fie nimicită. Tratamentele medicamentoase au menirea doar să reducă amplitudinea simptomelor. Oferirea accesului gratuit la medicamente antialergice persoanelor, majoritatea sănătoase, cu alergie la ambrozie, nicidecum nu va soluționa incidența acestor stări, soluția fiind eradicarea buruienii”, se menționează într-un comunicat de presă a instituției.

Conform autorităților municipale, anul trecut, pe teritoriul capitalei au fost lichidate 41 de hectare de ambrozie, fiind cheltuit în acest sens circa 1 milion de lei (aproximativ 50 mii de euro). Pe lângă prelucrarea chimică, planta este smulsă sau tăiată de 3-4 ori pe sezon. Dacă anul este unul ploios, atunci sunt necesare intervenții suplimentare.

Potrivit legislației, responsabili de distrugerea ambroziei sunt proprietarii sau administratorii de terenuri și autoritățile publice locale în gestiunea cărora se află spațiile de lângă drumurile publice, căile ferate, parcuri, lacuri, zone de agrement etc. Totodată, responsabile de verificarea și monitorizarea terenurilor cu ambrozie sunt subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului pentru Protecția Mediului, ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor şi ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.