Cel puţin opt persoane au murit în urma unui seism produs în Afganistan

Cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa şi nouă au fost rănite în urma unui seism produs în noaptea de duminică spre luni în estul Afganistanului, în apropierea frontierei cu Pakistanul, a precizat guvernul afgan, potrivit AFP şi Reuters.

”Un cutremur s-a produs la ora 02:30 noaptea trecută în provinciile Kabul, Laghman, Kunar şi Nangarhar”, a precizat ministrul adjunct al Catastrofelor naturale, Sharafuddin Muslim.

”Suntem pe cale să obţinem informaţii din alte regiuni pentru a afla dacă există alte victime şi pentru a evalua pagubele”, a declarat el.

Seismul a avut magnitudinea 5,3, potrivit Institutului seismologic american (USGS).

”Seismul de duminică a provocat pierderi financiare şi umane în provincia Kunar”, a declarat pentru Bakhtar News Agency Mawlavi Najibullah Hanif, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei, adăugând că numărul victimelor ar putea creşte, potrivit Reuters.

Cutremurul s-a produs la mai puţin de trei luni după cel mai grav seism care a lovit Afganistanul în ultimele două decenii, produs pe 22 iunie în sud-estul ţării, cu magnitudinea 5,9, care a făcut peste 1.000 de morţi şi a lăsat fără adăpost mii de persoane.

Afganistanul este afectat în mod frecvent de seisme, în special în regiunea munţilor Hindukuş, aflată la intersecţia plăcilor tectonice euroasiatică şi indiană.

Seismele au deseori consecinţe dezastruoase din cauza structurii de rezistenţă fragile a locuinţelor afgane din zonele rurale.

În octombrie 2015, un puternic cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs în masivul Hindukuş, în apropiere de graniţa cu Pakistanul, provocând moartea a peste 380 de persoane în aceste două ţări.

În ultimele două luni, Afganistanul a fost totodată afectat de viituri, care au dus la moartea a circa 200 de persoane şi au distrus mii de locuinţe în mai multe provincii.

Aceste catastrofe reprezintă o provocare logistică enormă pentru guvernul taliban afgan, care s-a izolat de cea mai mare parte a lumii şi a instaurat un regim islamist rigid. AGERPRES