Şefa diplomaţiei franceze, în Turcia pentru a ”încuraja” Ankara să continue acţiunea ”pozitivă” privind Ucraina

Ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, efectuează luni o vizită în Turcia pentru a o încuraja să-şi continue acţiunea „pozitivă” în privinţa războiului din Ucraina şi „să rămână consecventă cu eforturile ONU”, potrivit AFP.

„Mă voi deplasa în această după-amiază la Ankara şi Istanbul”, a anunţat ea la postul de radio RTL.

„Turcia joacă un rol activ în regiune (…), uneori un rol pozitiv (…), şi trebuie încurajată pe acest drum şi să ne asigurăm că rămâne consecventă cu eforturile ONU”, a adăugat Catherine Colonna.

După medierea sa pentru a permite în această vară ieşirea cerealelor blocate în portul Odesa după invadarea Ucrainei de către Turcia, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus sâmbătă omologului său rus Vladimir Putin medierea Turciei pentru a ajuta la reglarea crizei privind centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de trupele ruse.

Turcia are relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. Deşi a furnizat Kievului drone militare, ea a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei sale în Ucraina.

„Europa a impus sancţiuni, SUA de asemenea, un număr de ţări aliate şi partenere, la fel, însă alţii nu au adoptat o politică de sancţiuni, de exemplu Turcia (…) Este important să ne asigurăm că ţări care nu au adoptat sancţiuni nu servesc ca platformă de ocolire a sancţiunilor adoptate de majoritatea comunităţii internaţionale”, a mai spus şefa diplomaţiei franceze, afirmând că sancţiunile împotriva Rusiei „funcţionează şi vor avea tot mai multe efecte”.

„Mai există şi alte posibilităţi de sancţiuni, în special individuale”, a mai spus ea, după ce UE a luat deja mai multe serii de măsuri împotriva economiei ruse. AGERPRES