Mihnea Costoiu: Trebuie acceptat faptul că în cercetare „există eşec”

Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a declarat marţi că trebuie acceptat faptul că în cercetare „există eşec” şi că nicăieri în lume banii investiţi în acest domeniu nu sunt 100% recuperaţi.

„Trebuie să acceptăm că în cercetare există eşec. Niciunde în lume nu există 100% bani investiţi şi recuperarea acestor bani. (…) Noi trebuie să acceptăm în instituţiile publice din România, şi la Curtea de Conturi, şi la Ministerul de Finanţe şi aşa mai departe, că există eşec în cercetare, pe care trebuie să îl recunoaştem ca atare. (…) Să acceptăm ideea că centrele importante de competenţe trebuie susţinute, pentru că altfel vom investi bani fără rezultat”, a spus rectorul.

 

El a afirmat că în prezent există o criză majoră a forţei de muncă „educată” şi a amintit că în 30 de ani au plecat din România aproximativ 200.000 de ingineri.

„Suntem într-o majoră criză a forţei de muncă, în general. Din nefericire, şi o criză a forţei de muncă educate. Este foarte important să acceptăm că nu mai putem face de toate, că nu se poate, aceasta este realitatea. Trebuie să ne concentrăm pe acele zone care aduc plusvaloare. (…) Suntem după 30 de ani de la Revoluţie cu 200.000 de ingineri plecaţi din această ţară, 20.000 de medici plecaţi din această ţară”, a arătat reprezentantul UPB la evenimentul „România Viitorului”, organizat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, la Universitatea Politehnica Bucureşti.

Costoiu este de părere că nu există legislaţie în domeniu care „să încurajeze”.

„Suntem într-o situaţie în care trebuie să recunoaştem faptul că nu avem legislaţie care să ne încurajeze”, a spus el. Potrivit rectorului UPB, actuala legislaţie este „îmbătrânită”. AGERPRES