Ucraina include pe lista sa cu sancţiuni peste 600 de reprezentanţi ai elitei politice din Rusia
„SNBO a adoptat astăzi (miercuri) o decizie importantă privind impunerea de sancţiuni împotriva a 606 de persoane fizice care aparţin elitei conducătoare a Rusiei: 28 de membri ai Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse; 154 de membri ai Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus); 424 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal). Toţi aceştia sunt responsabili pentru acest război, pentru această teroare împotriva poporului nostru”, a afirmat preşedintele ucrainean, fără să menţioneze vreun nume.
Niciunul dintre ei nu va scăpa de responsabilitate, este doar o chestiune de timp, a adăugat Volodimir Zelenski.
„Noi am făcut deja unele demersuri juridice, diplomatice şi politice pentru ca ei să fie traşi la răspundere. Vom continua să luăm toate măsurile necesare într-un mod chibzuit”, a spus el.
Totodată, preşedintele ucrainean a indicat că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat miercuri o importantă operaţiune care a vizat un număr de persoane supuse sancţiunilor pe teritoriul Ucrainei.
„Am spus de nenumărate ori că nu este loc în Ucraina pentru contrabandişti şi reţele criminale. Se pare că unii dintre ei nu au înţeles asta. Ei bine, acum vor înţelege”, a remarcat Zelenski, specificând că printre aceştia figurează şefi din serviciul vamal ucrainean care erau în cârdăşie cu contrabandiştii. Aceştia au fost suspendaţi şi „vor primi un răspuns legal la toate acţiunile lor ilegale”, a menţionat el.
Printre ei sunt persoane care aveau şi cetăţenie străină, inclusiv rusă şi română, a afirmat Volodimir Zelenski, indicând că, în baza propunerii făcute de SBU, a decis să le retragă cetăţenia ucraineană acestora, fără să facă public vreun nume.
În acest context, Ukrinform aminteşte că guvernul de la Kiev a adoptat o hotărâre la 2 septembrie prin care propune să fie supusă atenţiei SNBO aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva lui Vitali Zaharcenko, fost ministru de interne în perioada preşedinţiei prorusului Viktor Ianukovici, care în primele zile ale lui ianuarie 2014 a fugit la Moscova, pe fondul mişcării de contestare care a adus la putere în Ucraina forţele prooccidentale.
Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina, denumind-o „operaţiune militară specială”, primul război de cucerire în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. AGERPRES