Patriarhul Daniel: A sprijini naşterea unui copil este cea mai amplă lucrare a iubirii creştine

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis luni un mesaj de „recunoştinţă” organizatorilor Conferinţei Naţionale a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, în care afirmă că sprijinirea naşterii unui copil este cea mai amplă lucrare a iubirii creştine şi îndeamnă la implicare „sistematică şi profesionalizată” în domeniu.

„Sunt diverse moduri în care putem deveni braţele iubirii milostive a lui Dumnezeu în lume. A sprijini naşterea unui copil este, însă, cea mai amplă lucrare a iubirii creştine, pentru că nu salvează doar trupuri de copii, ci şi suflete pentru Împărăţia Cerurilor – inclusiv suflete de mame, în care renaşte speranţa. Totodată, ne salvăm şi pe noi înşine ca o comunitate, biruind individualismul printr-un exerciţiu de solidaritate după voia lui Dumnezeu. Cu acest prilej, transmitem recunoştinţa noastră tuturor celor care ajută, prin cuvânt şi faptă, la sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină. De asemenea, salutăm şi binecuvântăm eforturile organizatorilor români ai acestei conferinţe şi sprijinul profesional oferit de oaspeţii veniţi de peste ocean pentru a-şi împărtăşi experienţa”, afirmă Patriarhul.

Întâistătătorul BOR reaminteşte că în curând se împlinesc trei ani de când Asociaţia pentru sprijinirea femeii însărcinate şi a familiei din Capitală organizează Conferinţa Naţională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, demers care are ca obiectiv „stimularea schimbului de experienţă şi al îmbogăţirii reciproce pentru îndeplinirea unei lucrări deloc facile, bazată în primul rând pe solidaritate faţă de beneficiari, dar şi între cei care sunt chemaţi să o împlinească”.

„Asociaţia a construit centre specializate, care oferă servicii profesioniste de sprijin pentru mamele în criză de sarcină şi copiii lor nenăscuţi, şi doreşte să împărtăşească din experienţa sa tuturor celor care vor să lucreze cel mai mare bine: salvarea sufletelor de mame şi a vieţilor de copii. Activitatea desfăşurată în aceste centre este o dovadă concretă de comuniune şi o împlinire a voii divine, pentru că noi, creştinii, privim fiecare persoană umană care se zămisleşte în cadrul planul lui Dumnezeu de a lucra binele în lume”, subliniază Patriarhul.

Cele două centre de criză de sarcină ale Asociaţiei pentru sprijinirea femeii însărcinate şi a familiei fac parte dintr-o reţea internaţională ai cărei membri beneficiază de experienţa americană de decenii în acest domeniu, arată înaltul ierarh, amintind că în Statele Unite numărul marilor clinici de avort este de ordinul sutelor, dar numărul centrelor de sprijin în criza de sarcină este de ordinul miilor.

„Numai în ultimii cinci ani li se datorează naşterea a peste 800.000 de copii americani, ai căror mame au primit sprijinul de care aveau nevoie. Această experienţă ne arată că implicarea noastră contează, că este necesar să devină sistematică şi profesionalizată”, accentuează Patriarhul Daniel.

Mai multe eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române au creat centre de sprijin în criza de sarcină, acestea funcţionând doar în 16 dintre cele 41 de judeţe ale României şi nu toate sunt la un nivel optim de dezvoltare. AGERPRES