Andrei Baciu: În România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a declarat marţi că în România se înregistrează de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european.
„Acest domeniu al prevenţiei, pornind de la o informare corectă, de la educaţie corectă, este singurul care poate nu a fost acoperit în ceea ce priveşte patologiile cardiovasculare. Nu numai că unul din trei români moare de o patologie cardiovasculară, ci şi faptul că în România avem de două ori mai multe decese cauzate de infarct şi o patologie de trei ori mai crescută a bolilor cardiovasculare faţă de ce se întâmplă la nivel european”, a spus Baciu, la Parlament, cu prilejul mesei rotunde „Bolile Cardiovasculare şi Diabetul Tip2”.
Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a afirmat că cifrele privind incidenţa diabetului au crescut în România.
„Cifrele pentru diabet şi la noi au crescut. Dacă acum câţiva ani aveam în baza de date în jur de 800.000 de pacienţi cu diabet, deja în primele şase luni ale anului 2022 avem raportaţi 1.100.000 de pacienţi”, a spus Cojan.
Ea a susţinut că s-au făcut „paşi importanţi” în sistemul de sănătate în legătură cu managementul diabetului zaharat şi al bolilor cardiovasculare.
„După cum ştiţi, am realiniat tarifele de decontare pentru hemoglobina glicozilată, sunt introduse pachete de prevenţie în cadrul asistenţei medicale primare pentru persoanele sub 40 de ani la trei ani şi pentru persoanele peste 40 de ani anual, în care aceste analize se efectuează în mod gratuit cu posibilitatea de prioritizare la laborator pentru programare în vederea efectuării acestor analize. Mai scăzut a fost apetitul populaţiei pentru a se prezenta la aceste consultaţii de prevenţie. Observăm din statisticile CNAS că începe să crească interesul pentru efectuarea acestor investigaţii. A fost inclusă afecţiunea diabet zaharat în lista celor şase afecţiuni pentru care, la fel, decontarea serviciilor de investigaţii paraclinice se face peste valoarea de contract”, a mai arătat preşedintele CNAS.
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel, a afirmat că şi-ar dori o nouă lege a sănătăţii.
„Mi-aş dori să lucrăm la o nouă lege a sănătăţii. (…) Lucrurile s-au modificat foarte mult odată cu pandemia. În momentul de faţă nu mai seamănă nimic cu nimic. De foarte multă vreme spunem cu toţii că prevenţia este „wow” şi trebuie pusă pe primul plan. Din păcate, toată lumea trebuie să privească că această prevenţie necesită nişte fonduri şi ele trebuie alocate. (…) Vă dau o veste bună. Astăzi la comisie s-a decis ca persoanele neasigurate să fie introduse în mod automat în programele de sănătate publică avizate”, a mai arătat Adrian Streinu Cercel. AGERPRES