„Preşedintele Camerei Deputaţilor şi a celui mai important partid de guvernământ, Marcel Ciolacu, spune că nu va aproba niciun amendament în afara de cele propuse de CSM. Parlamentarii noştri, împreună cu experţi de drept au depus mai multe amendamente la legile justiţiei, amendamente importante rezultate în urma consultării populaţiei. Am solicitat introducerea unei completări din care CSM să răspundă în faţa societăţii. În acest moment este specificat doar faptul că CSM trebuie să răspundă doar în faţa magistraţilor. Puterea judecătorească este o putere a statului, nu o afacere sindicală”, a declarat Simion, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.
Alte două amendamente ale AUR vizează ca membrii în CSM din partea societăţii civile să aibă o vechime în domeniul dreptului de 21 de ani, şi nu de 7 ani cum este prevăzut în prezent şi menţinerea transparenţei şedinţelor CSM, pentru că, „în acest moment, prin proiectul Guvernului este eliminat caracterul public al şedinţelor CSM şi sunt trecute practic la secret”.
„Totodată, am propus ca Inspecţia Judiciară să se autosesizeze când există indicii evidente, chiar dacă cetăţenii care trimit sesizări nu fac corect din punct de vedere procedura. Pe motiv de procedură au chichiţe de procedură, au fost respinse şi băgate la dosar multe din sesizările cetăţenilor şi cerem ca Inspecţia Judiciară să-şi facă treaba. Totodată, am depus amendamentele prin care deciziile Inspecţiei judiciare să fie asumate de inspectorul şef, nu doar de inspectorul de caz, cum se întâmplă în prezent. (…) Cea mai importantă propunere pe care noi o facem la legile justiţiei este aceea în care cerem o abordare unitară. Cetăţenii au dreptul să fie trataţi la fel, să beneficieze de o aplicare a legii unitar şi predictibil. În momentul ăsta, când mergi într-o instanţă de judecată parcă te duci să joci la loto. Sperăm să existe dezbateri reale”, a mai spus George Simion. AGERPRES