Cel puţin 100 de soldaţi armeni şi azeri au murit marţi în timpul acestor confruntări.
Rusia a anunţat că a mediat un acord de încetare a focului, însă cele două tabere s-au acuzat deja reciproc că l-au încălcat.
Ministerul Apărării armean a afirmat miercuri că Baku „şi-a reluat atacurile cu artilerie, mortiere şi arme de calibru mare, în direcţiile Jermuk, Verin Şorja”.
La rândul său, Ministerul Apărării azer a afirmat miercuri dimineaţa că forţele armene au încălcat armistiţiul şi că „au bombardat în timpul nopţii poziţiile azere în zonele Kelbajar şi Lacin, cu mortiere şi artilerie”.
Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale din Caucaz, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii, pentru control asupra regiunii Nagorno Karabah, cel mai recent având loc în 2020.
Noile lupte ilustrează cât de explozivă este încă situaţia, în Nagorno Karabah, dar şi la frontiera oficială dintre cele două ţări.
Armenia a îndemnat comunitatea internaţională să reacţioneze, în timp ce Uniunea Europeană, SUA, Franţa, Rusia, Iranul şi Turcia s-au declarat foarte îngrijorate şi au îndemnat la încetarea violenţelor.
Complicate din punct de vedere istoric, relaţiile dintre Erevan şi Baku continuă să fie unele foarte tensionate din cauza diferendului lor asupra regiunii Nagorno Karabah, regiune cu o populaţie majoritar armeană care s-a separat de Azerbaidjan cu susţinerea Armeniei.
După un prim război care s-a soldat cu peste 30.000 de morţi la începutul anilor 1990, Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat din nou în toamna lui 2020 pentru control asupra acestei regiuni muntoase. Peste 6500 de persoane au fost ucise în acest nou război, pierdut de Armenia. AGERPRES